Samsun'un Vezirköprü İlçesi'nde bulunan Şahinkaya Kanyonu'yla ilgili Vezirköprü Belediyesi Kültür Merkezi'nde Vali Yardımcısı Hakan Kubalı başkanlığında toplantı düzenlendi. Toplantıda kanyonla ilgili tespit edilen sorunların çözümü noktasında önemli kararlar alındı. Toplantıda alınan kararlar hakkında bilgi veren Kubalı, kanyonda birçok sorun tespit edildiğini ve bu sorunların çözümü noktasında karar aldıklarını ifade etti.

BELİRTİLEN FİYAT TARİFESİ UYGULANMIYOR

Bölgede bulunan araç ve insan taşıma amaçlı 3 feribot, 6 gezi teknesinin bulunduğunu ifade eden Kubalı, bu teknelerden ikisinin bağlama kütüğü ruhsatnamesinin bulunduğunu, birinde ise bulunmadığını kaydetti. Kubalı, 'Gezinti gemileri olarak kullanılan iki geminin, işletme ruhsatları başvuru aşamasında. 3 geminin işletme ruhsatı bulunuyor, bir geminin ise işletme ruhsatı yok. Bu konuda ilgili kurumlarla görüştük. Feribot sahiplerince UKOME'nin aldığı karar doğrultusunda belirtilen fiyat tarifesi uygulanmıyor. Bu sebeple şahıslar arasında ücret konusunda tartışmalar yaşanabiliyor. Aynı zamanda feribotların kanyon gezilerinde gezi teknesi olarak kullanılmayacağı belirtilmiş olmasına rağmen, İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan incelemelerde bu teknelerin gezilerde kullanıldığı tespit edildi. Fiyat tarifesi ve sefer saatlerinin belirlenmesi Samsun Büyükşehir Belediye tarafından tespit edilecek. Kolluk kuvvetleri tarafından yapılacak kontrollerde teknelerde tespit edilen usulsüzlükler Büyükşehir Belediyesine cezai işlemler için tutanakla bildirilecek' şeklinde konuştu.

SİVİL PARALI KORUMA TUTUYORLAR

Bölgede faaliyet gösteren gemi ve feribotların, sefer saatleriyle ilgili bir düzenlemenin olmadığını belirten Kubalı, müşteri paylaşımı nedeniyle de tartışmalar ve kavgaların yaşandığını dile getirdi. Kubalı, 'İşletme sahiplerinin, kendilerini ve teknelerini koruma adı altında sivil paralı koruma tuttukları görüldü. Bu durum ise bölgede bazı adli vakaların meydana gelmesine neden oluyor. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi gerekli çalışmaları yapacak. Yolcuların can ve mal güvenliğinin sağlanması için yeterli bilgiye sahip kişilerin ve teknik donanımın olmadığı tespit edildi. Bölgede bulunan gemi ve feribotlarda kaptanlık yapabilmek için gereken özellikler ve şartlar belirlenmiştir. Bu kapsamda kaptanların 'Gemi Sevk ve İdare Belgesi' bulundurması gerekiyor. Ancak her gemide 3 kişinin çalıştığı, bunların yaş ortalamasına bakılmaksızın gezi teknelerini kullandığı ve birçok kişinin bu belgeye sahip olmadığı tespit edildi. Son dönemlerde gezi teknelerinde uyuşturucu madde kullanımının arttığı ve teknelerin kanyon içerisinde yolcuların istediği mevkide durarak, yolcuların uyuşturucu maddeler aldığı tespit edildi' diye konuştu.

YER KAPMA TARTIŞMALARI YAŞANIYOR

Kubalı, bölgede araçların parkı için otopark olarak kullanabilecek herhangi bir alanın bulunmadığını, bu nedenle trafik akışı ve düzeniyle ilgili problem oluştuğunu aktardı. Kanyonda yüzmenin yasak olduğunu belirten uyarı ve levhaların az olduğu da kaydeden Kubalı, 'Ayrıca denetimin az olmasından dolayı vatandaşlarımız yüzmek amacıyla baraj suyuna giriyor. Özellikle hafta sonları yoğun bir şekilde seyyar satıcıların bölgeye gelerek, satış yaptıkları gözlemlendi. Bu satıcılar herhangi bir denetime tabi olmadığından aralarında yer kapma tartışmaları yaşanıyor. Tüm bu sorunların ortadan kaldırılması için Valilik, kaymakamlık, belediye başkanlıkları, tüm kamu kurumu ve kuruluşları tarafından etkin bir çalışma yapılacak' diye konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL