Kudret Helvası Nedir?

Kudret Helvası

Kudret helvası, ormanlarda ağaç dallarından sarkan ipliksi likenler veya dağlardaki kayaları yama yama örten kabuksu likenler olarak bilinen bir mantar türüdür. Ne bitkidir, ne yosundur ne de mantardır.

Ergenlikte Abur Cubur Beyinde Kalıcı Hasara Yol Açabiliyor! Ergenlikte Abur Cubur Beyinde Kalıcı Hasara Yol Açabiliyor!

Likenler, en az bir alg (yeşil veya mavi-yeşil) türü ile bir mantar türünün birbirlerinden fayda sağlayacak şekilde fizyolojik ve morfolojik olarak birleşmesinden oluşan simbiyotik (ortak yaşayan) organizmalardır.

 
Kudret helvası yüzyıllardır gıda ve ilaç olarak kullanılmaktadır. Mannitol, likenin, antibakteriyel, antiviral ve antikanser özelliklerine sahip olduğu bilinen bir bileşiktir. Kudret helvasının ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmeye, iltihabı azaltmaya ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olduğu da bilinmektedir.

Kudret helvası çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir. Genellikle salatalara, smoothielere veya yoğurda eklenir. Çorbalarda, soslarda veya güveçlerde de kullanılabilir. Kudret helvası tatlı veya tuzlu yemeklerde kullanılabilir.

Kudret helvası satın alırken, parlak renkli ve nemli olan likenleri seçmek önemlidir. Likenler kuru veya kırılgan görünüyorsa, muhtemelen eskidir ve yenmemelidir. Kudret helvasını buzdolabında hava geçirmez bir kapta saklayabilirsiniz.

Kudret helvası besin değeri yüksek bir besindir. A, C ve E vitaminleri ile B vitaminleri bakımından zengindir. Kudret helvası ayrıca potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineraller bakımından da zengindir.

Kudret helvasını tüketmenin birçok sağlık faydası vardır. Kudret helvasının antioksidan içeriği hücreleri hasardan korur. Kudret helvasının antimikrobiyal içeriği enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Kudret helvasının anti-inflamatuar içeriği iltihabı azaltır. Kudret helvasının bağışıklık sistemi güçlendirici içeriği bağışıklık sisteminin işlevini iyileştirmeye yardımcı olur.

Editör: Arda KERSU