İstanbul Samsunsporlular Derneği'nin ekim ayında duyurduğu " Kısa Samsunspor Tarihi" adlı kitap, Ankara'daki öğrencilik yıllarımda beraber çok sayıda deplasman anısı paylaştığım ve şu anda İstanbul'da ikamet eden Onur Pehlivan ağabeyim aracılığı ile elime ulaştı.

Bu yıl faaliyete geçen derneğin kültür yayınları kapsamında ilk eseri olarak hazırlanan bu kitap 159 sayfadan oluşuyor.

Dernek Başkanı Ali İhsan Hasanpaşaoğlu'nun kitabın ilk sayfasındaki takdim yazısında geçen " Samsunsporluluk kültürüne katkı sunmak" vurgusu oldukça önemli. Çünkü buna gerçekten ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Takıma tribünden destek vermek, deplasmanlara gitmek, bilet ve forma almak elbette gerekli ama bu kutsal armaya sahip çıkmak adına yeterli olduğu söylenemez.

Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren, mesleğinde başarılı, iyi eğitimli pek çok renktaşa sahibiz. Bu armaya gönül vermiş her renktaşın kendi bilgisiyle, birikimiyle, donanımıyla Samsunspor markası için değer üretmek ve bu markayı ileri taşımak gibi bir misyonu olduğuna inanıyorum.

Bu bağlamda, İstanbul'da bir dernek çatısı altında organize olmuş renktaşlarımızın bu çalışmasını takdire şayan buluyorum.

Kitap, Samsun'da profesyonel futbolun temellerinin atıldığı yıllardan başlayarak, Samsunspor'un kuruluşu ve her sezon için ayrı ayrı olmak üzere takım kadroları, puan durumu ve sezon değerlendirmesini içeren bölümlerden oluşuyor.

Son derece akıcı biçimde ilerleyen kitabı, elime ilk aldığımda bitirdim.

Çocukluk dönemimin en güzel hatıralarından olan Lotto marka formaları, Serkan Aykutlu, Celil Sağırlı, Ercan Koloğlulu, Ertuğrul Sağlamlı, İlhan Mansızlı, Tümer Metinli kadroları görünce o yıllara gittim.

56'lardan yürüyerek gittiğimiz eski stadımızın çevresindeki seyyar köfte tezgahlarından yayılan kokular burnuma geldi.

Her Samsunsporlu da 19 Mayıs Stadı'nda tribünden izlediği ilk maçı hatırladığında aynı hisleri paylaşacaktır eminim.

Samsunspor ismi ve arması, bu şehirde doğmuş ciddi sayıdaki bir insan topluluğu için bir spor kulübünden çok daha fazlasını ifade ediyor. Öyle olduğu için, bu sevdayı kalbinde taşıyanlar olarak bir futbol takımını desteklemekten öte yapmamız gereken şeyler olduğunu düşünüyorum.

Bu kitap, bir taraftar topluluğunun kulübüne ve armasına ne şekilde değer katabileceğinin güzel bir örneği.

Benzer örneklerin çoğalmasını diliyor, emeği geçenlere bir Samsunspor sevdalısı olarak teşekkür ediyorum.