Altın fiyatları, son bir haftada doların değer kazanması ve güvenli limana olan talebin azalması etkisiyle gerileyerek bir haftanın en düşük seviyelerine yaklaşıyor. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ve diğer Fed yetkililerinin gelecekteki faiz politikalarını tahmin etmek amacıyla yapacakları açıklamaları dikkatle izliyorlar. Uluslararası piyasalarda, altının ons fiyatı 1,971 dolar seviyesinde işlem görüyor. Gram altın fiyatı 1,805 lira seviyesinde bulunurken, çeyrek altın 2,961 lira fiyatla satılıyor.

İşsizlikte Endişe Verici Artış: 2024 Temmuz Verileri Açıklandı! İşsizlikte Endişe Verici Artış: 2024 Temmuz Verileri Açıklandı!

Dünya ekonomileri enflasyonla mücadele konusunda önemli adımlar atmış olsa da, zafer ilan etmek için daha fazla yol alınması gerektiğine dair açıklamalar piyasalarda belirsizlik yaratıyor. Dün Fed yetkililerinin yaptığı açıklamalar, piyasalarda oynaklığın artmasına neden olurken, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, fiyat baskılarının azalmasına rağmen enflasyonla mücadelede erken zafer ilan etmenin hatalı olabileceğini vurguladı. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook ise politika faizinin enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefine geri dönmesini sağlayacak kadar kısıtlayıcı olacağını umduklarını ifade etti ve enflasyon hedefine ulaşmak için dikkatli olacaklarını vurguladı.

Para piyasalarında, Fed'in muhtemelen yakın gelecekteki üç toplantısında da politika faizini sabit tutacağı beklentisi hakimken, analistler Fed yetkililerinin açıklamalarının yatırımcıları temkinli olmaya yönlendirdiğini aktarıyorlar. Fed Başkanı Jerome Powell'ın perşembe günü yapacağı açıklamaların, geçen hafta iş gücü piyasasındaki verilerin ardından varlık fiyatlarını etkileyebileceği de belirtiliyor. Öte yandan, tahvil piyasalarında satış baskısının tekrar arttığı görülüyor. Fed yetkililerinin enflasyonla mücadelenin henüz tamamlanmadığını vurgulaması ve ABD Hazinesi'nin başlayacak tahvil satışları öncesi 10 yıllık tahvil faizinin yaklaşık olarak 15 baz puan artarak yüzde 4,65'e çıkması da dikkat çekiyor.