Asgari ücret zammının açıklanmasının ardından sosyal yardımlardan yararlanan vatandaşlar da ödemelerinin ne kadar olacağını araştırmaya başladı. 2024 evde bakım maaşı ve engelli aylığının ne kadar olduğu en fazla araştırılan konular arasında.

Evde bakım maaşı, engelli bireylerin bakımlarının sağlanması amacıyla vatandaşlara yatırılıyor. 3 şartı taşıyan vatandaşlar bu ödemelerden düzenli olarak yararlanıyor. Hane aylık gelirinin mevcut asgari ücrete göre 2/3 oranından daha az olduğu belgelenen hanelerin ayrıca heyet raporu veren hastanelerden “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” almalıdır. Ağır engelli ise bununla ilgili kısım mutlaka doldurulmalıdır. Bu şartları taşıyan vatandaşların ayrıca kendi bakımını sağlayamıyor olduğu ve desteğe ihtiyacı olduğu heyet tarafından tespit edilerek belirtilmelidir.

para_sayma_yontemleri_ofix_blog

Evde bakım maaşı almak isteyen engelli bireyin ikametgah adresi de önemlidir. İkametgah adresine bağlı olan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü üzerinden ya da Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü’ne giderek müracaatın sağlanması gerekir. Eğer müdürlükler ilgili il ya da ilçede bulunmuyor ise Kaymakamlık üzerinden de müracaat sağlanabilir.

2024 Evde Bakım Maaşı Ne Kadar olacak?

Evde bakım maaşından yararlanan engelli bireyler için 2024 ödemelerine zam asgari ücrete bağlı olarak geliyor. Buna göre yüzde 40 ile 69 aralığında engel durumu teşkil eden vatandaşlara yapılan ödemeler 2024 yılında 3 bin 912 TL oldu. 18 yaş altında olan ve engelli olan vatandaşlar için devlet tarafından yapılan sosyal yardım ödemeleri ise 3 bin 790 TL’ye arttı. Engel durumu yüzde 70 ve daha fazla olan engelli vatandaşların ise 2024 evde bakım maaşları 5 bin 585 TL’ye yükseldi.

Ocakta Emekli Maaşı Zamları: En Düşük Maaş Ne Kadar Yükselecek? Ocakta Emekli Maaşı Zamları: En Düşük Maaş Ne Kadar Yükselecek?

para_sayma_yontemleri_ofix_blog_2

2024 Engelli Aylığı Ne Kadar?

Engelli aylığı, engelli vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla devlet tarafından yapılan sosyal yardım ödemesidir. 18 yaş altı engelliler için 2024 yılında engelli aylığı 3 bin 790 TL oldu. 18 yaş üstü engelliler için ise engellilik derecesine göre 2 bin 884 TL ile 5 bin 585 TL arasında değişen tutarlarda ödeme yapılıyor.

para-emekli

2024 Sosyal Yardım Ödemelerinde Değişiklik Var mı?

2024 yılında sosyal yardım ödemelerinde herhangi bir değişiklik olmadı. Ancak asgari ücret zammının ardından ödemeler de orantılı olarak arttı.

Sosyal yardım ödemelerinden yararlanan vatandaşlar, ödemelerin ayın 11-15’i gibi hesaplarına yattığını belirtiyor.