Gelişen teknoloji sayesinde çok farklı ve çeşitli telefon modelleri bulunabiliyor. Daha özelleştirilmiş ve kullanımımıza özel avantajları olan telefon modelleri de haliyle piyasada karşınıza çıkıyor. Bu sebeplerden dolayı da telefonlar arasındaki karşılaştırma çok daha yüksek bir önem kazanıyor. Fakat telefonlar arasında karşılaştırma yaparken biraz daha detaycı olmakta fayda var. Gelişmiş telefonlarda birbirinden farklı özellikler bulunuyor. Bazen de parça bazında karşılaştırma yapmak gerekli olabiliyor. Akıllı telefonların beyni gibi çalışan parçalardan biri de işlemcidir. Samsung Galaxy A26 modelleri gelişmiş işlemcileri ile birçok kişinin tercihi. Performans ve kalite açısından iddialı  bir model isterseniz tercih edebilirsiniz.

Önemli İşlemci Özellikleri

Geleneksel telefonlara nazaran akıllı telefonlar çok sofistike işlemler yapabiliyor. Bunun için de çok detaylı ve yüksek teknoloji ürünü işlemciler kullanıyorlar. Bu işlemcilerin karşılaştırılması için bazen ince detaylara girmek önemli olabilir. Özellikle çeşitli uygulamalarda yüksek performans istiyorsanız, işlemciler arasındaki küçük farklar önemli. Öne çıkan işlemci özelliklerine bakarak telefon karşılaştırması yapabilirsiniz.

Portekiz, 1 Milyondan Fazla Yabancı Sakin ile Rekor Kırdı Portekiz, 1 Milyondan Fazla Yabancı Sakin ile Rekor Kırdı

●      Birçok kişinin bildiği gibi çekirdek sayısı ve hızı bir işlemcinin kilit özellikleri arasındadır. Bu değerler GHz olarak belirtilir. Genellikle yüksek çekirdek sayısı daha yüksek bir hıza tekabül eder. Fakat farklı işlemci mimarileri ile daha verimli kullanımlar da mümkün olabiliyor. Bu açıdan Xiaomi Mix Flip 256GB 12GB RAM yüksek performans gösteren üst segment bir modeldir.

●      İşlemci mimarisi de belirli isimleri olan ve zamanla geliştirilen yapılardır. Binaların mimarisine benzer bir biçimde, aynı malzemelerin farklı yapıda kullanılması daha verimli sonuç elde edebiliyor. Mimarisine göre bazı işlemciler daha yüksek performans ve bazıları da daha stabil bir kullanım sunabiliyor.

●      Grafik işlem birimi olarak bilinen GPU da karşılaştırmanız gerekenler arasında olabilir. Özellikle görüntü ve grafik üretiminde bu değerler kullanılıyor. Yüksek video kalitesi, ileri görüntü teknolojileri ve yüksek oyun performansı istiyorsanız bu değerler daha da önemli olabilir. Eğer farklı şeyler için telefonu kullanıyor ve bu özelliklere odaklanmıyorsanız, daha düşük modeller de işinizi görebilir.

●      Verimlilik de göz önünde bulundurulması gereken bir şeydir. Bu konuda destek almak için profesyonellerden veya telefonların testlerinden faydalanabilirsiniz. Verimli bir yapı ile daha düşük cihazlar daha yüksek performans gösterebiliyor. Tabii ki de verimin önemli olduğu farklı aşamalar var. Bazı modeller uzun süre stabil çalışmaya, bazıları da kısa süre yüksek performans göstermeye odaklanabiliyor. İş amaçlı kullananlar genelde verim ve stabilite odaklı modellere yöneliyor.

●      Konu çipe geldiğinde yapay zeka işlemlerini ne kadar iyi bir biçimde yapabildiği de önemli bir kategori. Bu kategoride de farklı kişilerin tavsiyelerinden veya testlerden faydalanabilirsiniz. Yapay zeka ile performans da telefonun farklı aşamalarda daha hızlı çalışmasını sağlayabiliyor. Daha sofistike işlemlerde de daha güvenilir olabiliyorlar.

Kullanım Amaçlı İşlemci Seçmek

Telefon karşılaştırmasında işlemci özellikleri önemli özelliklerden sadece birkaçıdır. Daha kişiselleştirilmiş bir telefon almak için farklı özelliklere odaklanmanız gerekebilir. Bu işlem biraz uzun sürebilir fakat kullanım amacınıza hizmet edecek bir model bulabilirsiniz. Modeller arasında performans, stabilite, pil ömrü ve görüntü kalitesi gibi şeylere ayrı ayrı odaklanmış olanlar bulunabiliyor. Kullanım amacı ve alışkanlıklarınıza göre çeşitli değişiklikler yapabilirsiniz. Mesela, bazı modeller farklı RAM seçenekleriyle satın alınabiliyor. İnternet üzerinden akıllı telefon fiyatlarını karşılaştırıp cazip olanları bulmak için Cimri çok kullanışlı bir rehber. Dilerseniz çeşitli telefon aksesuarları arasında hesaplı olanları bulmak için de kullanabilirsiniz.