Cezai yaptırım bulunmayan düzenlemede, amaç öncelikle toplumda farkındalık oluşturmak. Bankalar ve çeşitli işletmeler yönetmelik doğrultusunda müşterilere bilgi vermek ve uyarıcı afişler yerleştirmekle yükümlü olacak.

REKOR SEVİYEDE MADDİ KAYIP

Japonya Ulusal Polis Teşkilatı’nın 2024 verilerine göre, telefon dolandırıcılığı nedeniyle yaklaşık 72,1 milyar yen (yaklaşık 20 milyar TL) kayıp yaşandı. Bir önceki yıla kıyasla bu rakam yüzde 60’tan fazla artarken, mağdurların neredeyse yarısını 75 yaş üstü bireyler oluşturdu.

Bu doğrultuda geçtiğimiz ay alınan başka bir önlemle, 65 yaş üstü bireylerin ATM’lerden günlük para çekme ve havale limiti 300 bin yen (yaklaşık 80 bin TL) ile sınırlandırıldı. Böylece yaşlı bireylerin büyük meblağlar kaybetmesi engellenmeye çalışılıyor.

DİĞER ŞEHİRLERDEKİ ÖNLEMLER

Osaka'nın öncülük ettiği bu hareket, Tokyo, Nagano ve Fukuoka gibi şehirlerde de farklı önlemlerle destekleniyor. Bu şehirlerde, çağrı engelleme cihazları, bilgilendirme seminerleri ve banka güvenlik sistemleri gibi çeşitli uygulamalar devreye alınmış durumda.

ATM'lerde telefon kullanımının yasaklanmasını toplumsal bir norm haline getirmek isteyen Osaka Kriz Yönetimi Ofisi yetkilisi Ryo Hamaoka, “Toplu taşımada telefonla konuşmanın hoş karşılanmaması gibi, ATM’lerde de bu davranışın sosyal bir tabu olması gerektiğini” vurguladı.

Danıştay'dan Doktorlar İçin Kritik Karar!
Danıştay'dan Doktorlar İçin Kritik Karar!
İçeriği Görüntüle

Osaka'nın başlattığı bu yeni uygulama, hem yaşlıları korumayı hem de toplumda bilinç oluşturmayı hedefliyor. Artan dolandırıcılık vakalarına karşı alınan bu tür önlemler, Japonya’nın diğer şehirlerine de örnek teşkil ediyor. Telefon dolandırıcılarına karşı verilen bu mücadelede, toplumun tüm kesimlerine önemli görevler düşüyor.