Yaşantımız seyrinde devam ederken bazen dünya ile olan gündemimizi yitirebiliyoruz. Fakat dünya üzerinde açlıklar, felaketler ve savaşlar durmaksızın devam ediyor. Bu savaşlara örnek olarak ise Rusya Ukrayna savaşı verilebilir. Aslında Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim oldukça gerilere uzanıyor. Seneler 2014'ü gösterdiğinde bu fitilin ilk ateşi ateşlenmişti. O yıllarda iktidar karşıtı göstericiler protestolarla hükümeti Rusya yanlısı olmakla suçluyordu. Artan protestolar sonucunda Ukrayna cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç devri sonra erdi ve Rusya yanlısı yönetim devri son buldu. Olaylar ise bunlarla sınırlı kalmadı ve 2022 yılında Rusya Ukrayna'ya karşı askeri hareket başlattı. Geçmiş yıllarda hiç kimse Vladimir Putin gibi bir liderden böyle bir şey beklemezken Avrupa'yı ise son günlerde korku sardı.
Avrupa Neden Korkuyor?
Öncelikli olarak Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin tırmanması 2022 yıllarına dayanıyor. Savaş her iki taraf için de büyük kayıplar getirdi. İki tarafta birçok kayıp verdi ve savaş yıkıcılığıyla kaldığı yerden devam ediyor. Her ne kadar Avrupa Rusya'ya aslında uzak gibi görülse de aslında durum böyle değil. Özellikle Almanya gibi gelişmiş Avrupa ülkelerinde ise savaşın kendi ülkelerine sıçrama korkusu yaşanıyor. Hatta Almanya'da gündeme tekrardan zorunlu askerliğin getirilmesi bile tartışılıyor. Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri ise Rusya'ya karşı belirli yaptırımlar uyguluyor ve geri adım attırmak istiyor.
Almanya'da Zorunlu Askerlik Tekrar Gündemde
Bilindiği üzere Almanya Polonya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, İsviçre ve Fransa gibi ülkelere komşu. Yine Avrupa'nın en gelişmiş ülkeleri arasında da önemli bir yere sahip. Bugünler de ise Almanya Parlamentosunda zorunlu askerliğin tekrar gelip gelmemesi konusunda büyük tartışmalar yaşanıyor. Halk analizleri yapıyor ve Alman gençlerinin ülkeleri için savaşıp savaşmayacakları konusunda detaylı bir şekilde anketler yapılıyor.