Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Samsun Kültür Sanat Çalıştayı ‘Vizyon Programı’ Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirildi. Programa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, AK Parti İl Başkanı Mehmet Köse, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Programda 20-21-22 Ekim tarihlerinde düzenlenen Samsun Kültür Sanat Çalıştayı’nın, AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından geçen yıl Kızılcahamam’da gerçekleştirilen ‘Kültür Sanat Kongresi’nden ilham alınarak yapıldığı belirtildi.
‘ANAHTAR KENDİ KÜLTÜRÜM’
Programda konuşma yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Yaptığımız programlarda isteriz ki elimiz ayağımız olan belediyelerimiz bizim ne yapmak istediğimizi anlasınlar sonra da bizlerin mesajını Anadolu’ya insanlarımıza taşısınlar. Büyük bir bölüm Mustafa Başkanım gibi bu programları yapar ‘Ben bu konuda neler yapmalıyım’ diye kendisine iş edinir, gayret eder. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir’e ben bu gayretleri için çok teşekkür ediyorum. Bizim medeniyetimizde şehir ve medeniyet hususunda o kadar çok yazı var ki. İbn Haldun tarifinde şöyle diyor ‘Medeniyetin doğduğu geliştiği ve etrafa doğru yayıldığı yerlere şehir denilir’. Şehirlerde üretim vardır, ekonomi, hareket vardır ama bir taraftan kültür, sanat, estetik vardır. Bunları bir araya getirdiğiniz zaman şehir oluyor” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
“İnsanlık alemi içerisinde yolumuzu bulabileceksek, doğru noktamızı tespit edip devam edebileceksek işte yolun anahtarı bizim kendi kültürümüz. Mevlana Hazretleri buyuruyor ki ‘Aynı dili konuşanlar değil. Aynı duyguyu paylaşanlar anlaşırlar’ Aynı duyguyu paylaşmak önemli. O yüzdendir ki kendi kültürümüz kendi değerlerimiz bizi biz yapan değerler diye durmadan altını çizerek bahsetmeye çalışıyoruz.”
‘KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPMALIYIZ’
Bakan Özhaseki, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu belirterek “Kimseyi korkutmak adına söylemiyorum ama aklınızda bulunsun diye söylüyorum. Aletli ölçümün başladığı 1900’lü yılların başından bu güne kadar yapılan ölçümlerde gerek denizlerimizde gerekse ana karamızda meydana gelen 6 ve üzerinde şiddette yıkıcı deprem sayısı 231. Her sene 2 veya 3 tane yıkıcı deprem meydana geliyor. 485 tane hareketli fay hattı var bu ülkede. Her an her yerde olabilir. Peki ne yapmalıyız? Onunla savaşabilir miyiz? Yenik düşeriz. Ona mani olabilir miyiz? Olamayız. Yine Mevlana’dan bir söz ‘Akıl sonradan dize vurup dövünmek ve ağlamak için değildir. Önceden tedbir alıp yola devam olmak içindir’ diyor. Konutlarımızı, evlerimizi, işyerlerimizi sağlam yapmalıyız. Yapılmış olan mevcut stoklara bakıp eğer orada bir sıkıntı varsa risk teşkil ediyorsa yasalar çıkardık 2,3 aydır uğraşıyoruz kentsel dönüşüm yapmalıyız. Başka çaremiz yok bizim” diye konuştu.
‘TÜRKİYE YÜZYILI’NA YAKIŞAN PROGRAM’
Cumhuriyetin meşalesinin yakıldığı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şehri Samsun’da ‘Türkiye Yüzyılı’na yakışır kültür ve sanat çalışmalarının yapılmasından şeref ve onur duyduklarını belirten Vali Orhan Tavlı, “Çok anlamlı ve ‘Türkiye Yüzyılı’na yakışan bir çalışma gerçekleştirildi. İnşallah 2’inci yüzyılda Samsun’un kültür ve sanat merkezi olması başkenti olmasına da vesile olur diye temenni ediyorum. Türk İslam medeniyeti, bizim medeniyetimiz insanlığın vicdanı bir medeniyet. Bir tarafta kültürleri medeniyetleri 21. yüzyılda yıkanlar, tarumar edenler bir tarafta insanlığın vicdanı olan kültüre sanata ve bütün medeniyetlere ev sahipliği yapan dünya ile buluşturan çok kıymetli bir medeniyetin mensupları olmaktan da özellikle şeref duyduğumu belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.
BAŞKAN DEMİR’E TEŞEKKÜR
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, ise konuşmasında şunları söyledi: “Bu program Kültür Sanat Çalıştayı Vizyon Projesi ve uygulaması bunun için kıymetli Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Biz Kültür Sanat Kongresi çalışmasını yaparken sayın bakanımızla, sayın genel başkan yardımcımızla beyin fırtınaları yaparken Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımızın yaptığı şey aklımızdan geçerken çalışıyorduk. O beyin fırtınaların değişmez cümlelerinden konularından alt başlıklarından bir tanesi ‘bunun mutlaka bölgesel olarak yapılması, illerde ilçelerde yapılması’ şeklindeydi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bu çok önemli bir gelişme.”
‘BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLERİ GELECEĞE TAŞIMANIN GAYRETİ İÇİNDEYİZ’
Programda konuşma yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, ise şunları söyledi: “Samsun’da gerçekleştirmiş olduğumuz önemli çalışma özellikle şehrimiz için, bölgemiz için ve Türkiye içinde önümüzdeki dönemde örnek belediyecilik hizmetlerini kültür-sanat ilişkisi üzerinden değerlendirecek ve onu geleceğe aktaracak bir anlayışın hakim kılınması açısından çok değerli. Büyükşehir Belediye Başkanımıza ‘Türkiye’nin kültür sanat rotası Samsun’da belirleniyor’ mottosuyla birlikte bu önemli çalışmaya ev sahipliği yaptığı için vermiş olduğu kıymetten dolayı çok teşekkür ediyorum. 6 ana başlık 8 masada değerli akademisyenler, kültür, sanat, fikir insanları şehrimizde buluştular ve fikir ürettiler. İçinde bulunduğumuz bu yıllar artık ‘Türkiye Yüzyılı’ olarak ifade ettiğimiz birçok anlam yüklediğimiz özelikle değerler yüzyılı olması vesilesiyle de o değerleri alıp geleceğe aktaracağımız kültür sanat ayağını en güçlü şekilde oluşturmamız gerektiren bir süreçte hem doğru yerde hem doğru zamanda bu organizasyona ev sahipliği yapmış olduk. Bütün bu temeldeki değerlerimizi, varlığımızı bir yönüyle özümüzü bizi biz yapan değerlerimizi bugün geleceğe taşımanın gayreti içindeyiz” diye konuştu.
GÖNÜL BELEDİYECİLİĞİ VURGUSU
Programda konuşma yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise ‘Gönül belediyeciliği’ kavramının önemine vurgu yaparak “Bölgenin merkezi olan Samsun Türkiye’nin geleceğinde çok etkin rol oynayan bir şehir. İmkan ve kabiliyetleri olan bir şehir. Potansiyeli, insan yapısı, potansiyeli, doğası, ulaşım arterlerinin düğüm noktası olması nereden bakarsanız bakın çok önemli bir kent. ‘Gönül belediyeciliği’ çok geniş bir kavram. Her şey içerisine sığar. Gönül belediyeciliği derken birçok projeyi uygulamayı hayata geçirme gayreti içinde olduk. Şehirlerde belediyecilik deyince neyi anlıyoruz kanalizasyon, altyapı, mimari, ruhsat, yol, otoparklar. Peki bunlar bitince ne olacak. Belediyecilik bitecek mi? Hayır. Anladık ki asıl belediyecilik o zaman başlayacak. Samsun’da 1 milyon 400 bin insanın hayatına dokunup, onu mutlu etme noktasında bir faaliyet ortaya koyup onunla hemhal olabiliyor muyuz? Belediyecilik belki bununla başlayacak diye düşünüyoruz. Doğru olanı yapma noktasında yolu seçtiğimizi düşünüyorum. Bölgenin merkezinde olan bu şehri geleceğe çok iyi taşıyacak bir çalışma sürecini de başlatmış olduk. Bu yeni bir başlangıç. Samsun Kültür Sanat Çalıştayı’ndaki başlıklarla ilgili olarak diğer çalışmalarımız da devam edecek. Burada aldığımız netice Büyükşehir Belediyesi’nin Samsun halkı için hangi programları icra etmesi gerektiğini bize tarif edecek, biz onların uygulayıcısı olacağız” dedi.
KİTAP HALİNE GETİRİLDİ
Programda konuşma yapan Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İdris Akdin, Samsun Kültür Sanat Çalıştayı’nın 20-21-22 Ekim tarihlerinde gerçekleştiğini alanında uzman birçok katılımcının bulunduğu 8 çalıştay masasında Samsun’un kültür ve sanat birikimini ortaya koyan konuların ayrıntılı biçimde ele alındığını söyledi. Akdin, çalıştaydaki tespit, tahlil ve müzakere çıktılarının yer aldığı kitabın bugün tüm kamuoyu ile paylaşıldığını dile getirdi.
Programda Samsun Kültür Sanat Çalıştayı’na katılım sağlayarak katkı sunanlara katılım belgeleri verildi. Protokol üyelerine hediye takdiminin ardından program sona erdi.