Milli tatlılarımızdan biri olan baklava en mutlu günlerimizde sofralarımızda bulunan, mutluluğumuzu paylaşmak için ikram ettiğimiz Türk örf ve adetlerinin parçalarından biridir. Türkiye’nin her lezzeti gibi baklavayı da yerinde tatmak isteyenlerin rotasını Gaziantep’e çevirmesi gerekir. Burada oldukça çeşitli baklava türünü taze taze tatmak mümkündür. 

Bununla birlikte teknolojin gelişmesi ile bireyler artık yerinde ve taze baklava tüketmek için Antep’e kadar gitmek zorunda değil. Örnek olarak özel tekniklerle, en kaliteli malzemeler kullanılarak, ince ve özenli işçilik sonucu üretilen Güllüoğlu baklavalarını internetten sipariş etmek mümkün. 

Baklava Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İster ikramlık ister kendi sofranız için olsun baklava alırken dikkat edilmesi gerekenler vardır. Aksi halde mide hazım problemleri, tatlının tadından hoşnut kalmamanız, ikram ettiğiniz kişileri memnun etmek yerine onları rahatsız etmeniz gibi problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun olmaması için baklava seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden detayları ile söz edeceğiz. 

Tazelik Kontrolü

Mutlaka taze, hatta sipariş ettiğiniz gün sizin için üretilmiş taze baklava almalısınız. Özellikle kiloluk alışveriş yapacaksanız zaten birkaç gündür dükkanda bekletilmiş baklavalar hemen bozulur ve atmak zorunda kalabilirsiniz. İsrafın önüne geçmek, tatlınızı birkaç gün rahatlıkla tüketebilmek için çoklu alımlarınızda mutlaka taze üretilmiş tepsi talep etmelisiniz. 

Ürünün taze olup olmadığını anlamak için tadım testi yapabilirsiniz. Eğer bu mümkün değilse altın sarısı, parlak görünen, tepsideki şerbetin olduğu yerlerde katı şeker tanelerine rastlamadığınız ürünlerden seçim yapmalısınız. 

Kaş ve Kirpiklerde Mükemmel Görünüm İçin Bakım İpuçları Kaş ve Kirpiklerde Mükemmel Görünüm İçin Bakım İpuçları

Diyabetik Baklava

Eğer aile üyeleriniz arasında veya ikramda bulunacağınız kişilerden bazılarında şeker hastalığı varsa diyabetik baklava tercih edebilirsiniz. Şeker hastalarının kan şekerini aniden yükseltmeyen bu özel baklava türü diyet yapanlar, sağlıklı beslenenler, spor yapanlar için de doğru bir seçim olabilir. 

Fıstıklı – Cevizli Baklava 

Cevizli baklava ve fıstıklı baklava tamamen damak zevkinize göre alabileceğiniz ürünlerdir ve aralarında tat dışında hiçbir farklılık bulunmamaktadır. Bununla birlikte eğer ceviz, fıstık gibi ürünlere alerjiniz varsa bunu belirterek içi boş olan baklava siparişi de verebilirsiniz. 

Baklavanın İçinin Oranı

Baklavanın içinde ne olacağına karar verebileceğiniz gibi baklavanın içindekilerin ne kadar çok veya az olması gerektiğine de karar verebilirsiniz. Örneğin; dolama baklava neredeyse tamamı Antep fıstığından oluşan bir tatlıyken bülbül yuvası hamur ve iç oranı olarak yarı yarıya birbirini dengeleyen bir tatlı seçimi olacaktır. 

Sık Sorulan Sorular 

En iyi baklava nasıl anlaşılır?

Şerbeti ne çok kalın ne çok duru olmayan, yufkası incecik, içi hamur olmayan, yerken ağızda dağılan ve çıtırtı sesi çıkaran, margarin tadı vermeyen tereyağı ve kıvamında şerbet tadı aldığınız baklavalar en iyileridir. İçerisine konulan malzemenin az olmaması, bol konulmuş olması da ayrıca en iyi baklavaların özelliklerindendir. 

Baklavanın taze olduğu nasıl anlaşılır?

Rengi donuklaşmış, kuru görünen ve şerbetinde katı şeker tanecikleri gördüğünüz baklavalar bayatlamıştır. Taze baklava parlak altın sarısı renkte görünecektir. Elbette, bunu en iyi anlamanın yolu tadına bakmaktır. 

İlk baklava cevizli mi fıstıklı mı?

Baklavanın esas ana yurdu olan Gaziantep’te yine yörenin adıyla anılan Antep fıstığının kullanıldığı baklavalar daha lezzetli ve en iyisidir. Ancak damak zevkinize göre ister cevizli baklava ister fıstıklı baklava tüketebilirsiniz. 

Kaç tane baklava çeşidi vardır?

200’den fazla baklava çeşidi olduğu bilinmektedir ve bunların en ünlüleri Gaziantep baklavalarıdır. 

Baklava bozulmasın diye ne yapılır?

Baklavanın bozulmasını engellemek için buzdolabına koymak yanlıştır. Dolapta şerbet iyice donarak şekerlenecektir. Bunun yerine güneş ışığının olmadığı kuru ve serin bir yerde 5 güne kadar saklanabilir. Sütlü baklavalar ise kesinlikle buzdolabına konulmalı ve aynı gün hızlıca tüketilmelidir.