“ÜNYE LİMANINI SATMADIK. LİMANI 10 YILLIĞINA KİRAYA VERDİK” 

“ÜNYE LİMANINI DEVRALDIĞIMIZDA LİMANIN DURUMU İÇLER ACISIYDI. BİZ BURAYI MODERNİZE ETTİK. 2019-2020 YILLARI ARASINDA 900 BİN DOLAR GETİRİSİ OLAN LİMAN, YAPILAN YATIRIMLAR SAYESİNDE 2023 YILINDA 2 MİLYON 900 BİN DOLAR GETİRİYE ULAŞTI”

Başkan Hilmi Güler, Ünye Limanı’nın göreve geldikleri gün itibariyle durumunun çok kötü olduğunu ve Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları alt ve üstyapı yatırımları sonrasında durumun düzeltildiğini söyledi. Ünye Limanı’nın 2019-2020 yılları arasında kazancının 900 bin dolar olduğunu söyleyen Başkan Güler, yapılan yatırımlar sonucunda 2023 yılında limandan elde edilen gelirin 2 Milyon 800 bin dolar olduğuna vurgu yaptı.

“900 BİN DOLAR OLAN GELİRİ 2 MİLYON 800 BİN DOLARA ÇIKARDIK”

Başkan Hilmi Güler, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Ünye Limanı’nı aldığımızda Ünye Çimento’nun kullandığı bir limandı ve 2041 yılına kadar kullanım hakkına sahipti. Büyükşehir Belediyesi olarak kaynak kullanımı kapsamında biz burayı aldık. Biz burayı alana kadar bu liman kendi kabuğunda işleyişi olan bir yerdi. Bu limanda zaman zaman tartışmalar ve problemler çıkıyordu. Burada eskimiş vinçler vardı. Bu vinçler insan güvenliğine uygun değildi. Biz bu limanı aldıktan sonra bunları tamamen değiştirdik. Yani aslında malımıza sahip çıktık. Aslında Ünye Çimento kurulurken, bu liman da onların kullanımı için yapılmış bir yerdi. Bu limanın 2019 ile 2020 yılları arasında ortalama geliri 900 bin dolardı. Biz buradaki vinçleri ve ekipleri değiştirdik. Burayı tamamen disipline ettik. Daha sonra 33 yıl boyunca kullanılan rıhtımın 150 metre uzunluğu vardı. Gelir gelmez 130 metre de biz uzattık. Derinliğini artırdık. Bu iş ve işlemleri yaptıktan sonra daha önce tek gemi gelirken limana diğer gemiler açıkta bekleyip demuraj (ceza) ödüyorlardı. Biz bu limanı 3 geminin rahatlıkla yanaşacağı şekli ile düzenledik. Gelirlerini artırdık. Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak yapılan düzenleme sonrası limanın gelirini 2023 yılında 2 milyon 800 bin dolara kadar çıkarttık. Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız yatırımların parasını bu süre içinde çıkarttık. Diğer bir tabirle, kendi oluşturduğumuz bir yapıyı kiraya vermiş olduk. 

“ÖYLE KONUŞULAN GİBİ SATILAN BİR YER YOK. 10 YILLIK SÜRE İÇİN KİRAYA VERDİK. BU 60 DÖNÜMLÜK ALANDAN DA 35 BİN DOLAR HER YIL KİRA GELECEK” 

“Öyle konuşulan gibi satılan bir yer yok. 10 yıllık süre için kiraya verdik. Bu süreçte iyide bir ihale yaptık. Toplam 502 milyon TL’ye ihaleye verdik. Buradan gelecek olan parayla da Ordu’nun 19 ilçesinde, su alt ve üstyapı yatırımları yapacağız. Bunların haricinde doldurduğumuz bir yer vardı. Buradan da 60 dönümlük yer kazandık. Buraya da Ro-Ro yüklemesi yapacağız. Önceden kamyonlarla kasa kasa gidiyordu. Şimdi tırlarla gidiyor. Rusya-Ukrayna savaşı bittikten sonra bu liman daha da cazip bir yer haline gelecek. Burası sayesinde Ünye ve bölgesi bir avantaja da sahip oldu. Samsun-Trabzon limanları dolu. Giresun limanı dökme yük yapıyor. Yani işleyiş bizim açımızdan çok rast gitti. Birde OYAK bağlantılı olduğu için bizim için çok güzel bir sonuç oldu. Ayrıca şunu da belirtmek isterim buraya yaptığımız yatırımların karşılığını 4 yılda çıkartmış olduk. Çok akıllı bir iş yaptık. Biz değil de başkası olsa buranın yüzüne bakmazdı. Geldiği gibi gitsin derlerdi. Biz bunu yapmadık. Burayı geliştirdik ve sonuç olarak böyle bir çalışmayla sonuçlandırdık. Ayrıca dolgu olarak yaptığımız alanı da kiralıyoruz. Bu 60 dönümlük alandan da 35 bin dolar her yıl kira gelecek”