Bingöl'ün küçük içli köftesi, özel günlerde sofralarınızı süsleyecek eşsiz bir lezzet. Dışı bulgurla, içi ise kıyma ile hazırlanan bu tarif, kolayca yapılabilir.

Kofte-1

Malzemeler:

Dışı İçin:

  • 1 çay bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağından biraz az un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı soğuk su

İçi İçin:

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 300 gr kıyma
  • 3 orta boy soğan
  • Yarım tatlı kaşığı salça
  • Yarım demet maydanoz
  • Tuz, pul biber, karabiber (isteğe göre)

Haşlama Suyu İçin:

  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 litre sıcak su
  • Az miktarda tuz
  • Küçük parça limon tuzu

Yapılışı:

1. İç Harcın Hazırlanması:

  • Soğanları ince ince doğrayın. Tavada sıvı yağda soğanları pembeleşene kadar kavurun.
  • Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Ardından salçayı ekleyip 3 dakika daha kavurun.
  • Baharatları, tuzu ve ince kıyılmış maydanozu ekleyip ocağı kapatın. Harcı soğumaya bırakın.

2. Dış Hamurun Hazırlanması:

  • İnce bulguru 1 bardak soğuk suyla ıslatın. Suyu çektikten sonra irmik, salça, baharatları ve tuzu ekleyip 15 dakika boyunca azar azar su ekleyerek yoğurun.
  • Un ekleyin ve 5 dakika daha yoğurun. Hamuru elinize aldığınızda dağılmıyorsa hazırdır.

3. Köftelerin Şekillendirilmesi:

  • Hamurdan misket büyüklüğünde parçalar alın, yuvarlayın. Başparmağınızla ortasını oyup iç harcı koyun ve kapatın. Tüm hamurla aynı işlemi uygulayın.

4. Haşlama Suyunun Hazırlanması:

  • Bir tencerede yağ ve salçayı kavurun. Sıcak su, tuz ve limon tuzunu ekleyip kaynatın. Köfteleri azar azar suya ekleyip 15-20 dakika orta ateşte pişirin.

5. Servis:

  • Köfteleri haşladıktan sonra süzgeç yardımıyla alın. Sıcak şekilde servis edin.