Doğal göl ve oluşumlardan neredeyse farkı olmayan biyolojik gölet insan eliyle yapılmış en iyi mimari yapılardandır. Suyun filtrelenip minerallerin yer aldığı alan ile filtre bitkilerinin bulunduğu rejenerasyon bölümü bu yapıyı oluşturan iki ayrı kanaldır. Suyun temizliğini sağlayan bakteriler sudaki fosforu da dengeleyecektir. Mimari olarak ayrıcalıklı ve huzurlu bir alan sunması birçok işletmenin biyolojik gölet yapımı konusunda araştırma yapmasına yol açar. Su içerisinde mikroorganizmaların ve bitki çeşitliliğinin rahatlıkla hareket ettiği biyolojik gölet ile canlı ve yeni alan oluşturulur. Su canlıları, su yosunu, sazlıkların, kamışların yer aldığı su, bitki, hayvanlar ve mikroorganizmaların yer aldığı yeşil bir alan oluşturur.
Biyolojik gölet yapımı için bu alanda uzmanlığı ile ün salan firmalardan destek alabilirsiniz. Biyolojik gölet firmaları öncesinde alana dair detaylı araştırma ve analiz çalışmaları yapar. Mimari tasarım ve proje aşamasına geçmeden önce ortamın uygunluğunu test eder. İklimin, canlı çeşitliliğinin biyolojik gölet üzerindeki etkisini değerlendirerek uygun yerde inşa edilmesi konusunda kesin kanıya varır. Buharlaşmanın beklenenden fazla olduğu ve yoğun sıcaklığın yaşandığı iklimlerde biyolojik gölet yapımı iyi bir tercih olmayabilir. Alternatifler düşünmek yanlış amaçlarla doğal mimari yapılar oluşturulmasını engeller.
Doğanın taklit edilmesi ile ortaya çıkan biyolojik gölet yeraltı sularının yüzeye taşınarak doğal görünüm elde edilmesiyle oluşturulmuştur. Biyolojik göletler içinde klor bile barınamadığından balıklar, kaplumbağa, kurbağa ve diğer su canlıları rahatça yaşayabilir. Bitki çeşitliliğinin de biyolojik gölet içinde yer aldığı düşünüldüğünde yapay olsa bile doğal ekosistemin bir parçasıdır. Ahşap yapılar, köprüler, heykeller, seramik ve beton tasarımlar ile biyolojik gölet estetik açıdan tamamlanır.
Canlı çeşitliliğinin sağlanmasının yanı sıra su içerisindeki yosunların artmasını engelleyen bakteriler vardır. Bu bakteriler su yosunu sayısının artmasını engellediği için suyun temizliğini kendi kendine yapmasını sağlar. Azot, fosfor, oksijen dengesinin sağlandığı bu oluşumlar doğala en yakın şekilde tasarlanır. Biyolojik gölet nasıl yapılır konusunda tecrübeli firmalardan yardım alabilirsiniz. Ekip öncesinde detaylı analiz yaparak ortamda biyolojik gölet uygunluğunu test eder. Büyük maliyetler harcayıp verimsiz mimari yapıya sahip olmamak için tüm tedbirler öncesinde alınır. Biyolojik gölet sistemleri yapan firmalar ile görüştüğünüzde kurulum, inşa ve aktif kullanım hakkında da bilgilendirilebilirsiniz. Bu yapıların temizlenmesi insan gücüyle mümkün değildir. Gölet içerisinde bulunan mikroorganizmalar temizleme, arındırma işlevini en iyi şekilde yerine getirir
Ev, bahçe, yaşam alanları ve çeşitli konaklama yerlerinde görsel şölen yaşatmak adına biyolojik gölet tercih edilebilir. Yer altı kaynaklarından yüzeye su taşınarak oluşturulan biyolojik gölet suyu başkaca kaynağa ihtiyaç duymadan sürdürebilirdir. Yüksek devirli motorlar yerin altından suyu çekerek canlılığın devamına yardımcı olur. Bu sayede biyolojik gölet kurumayacağı gibi su canlıları, bitkiler ve göl etrafındaki ekosistem beslenir.