n Bosna Hersek ‘in başkenti Sarayova ( Sarajevo ) ; Osmanlı Sarayı ile ünsiyetini belirtmek için kendisine sarayın ovası anlamına gelen SARAY-OVA denilen nazlı ve gamlı şehir ... Bundan üç yıl önce Sarajevo’ya gezmeye gitmiştim. Her temmuz ayı geldiğinde Sarajevo’ya 10 km. uzaklıktaki ve 2.Dünya Savaşı’ndan sonra gerçekleşen en büyük katliam olan Srebrenica katliamını hatırlar ve çevremdekilere de anlatıp, hatırlatmaya çalışırım. 1995 yılı temmuz ayında Müslüman-Boşnaklar ,Avrupa‘nın ve dünyanın gözü önünde sadece Müslüman oldukları için vahşice katledildi. Şimdi bize her konuda akıl verip maval okuyan Avrupa, bu hunharca cinayetlere ve tecavüzlere uzun süre seyirci kaldı.
nn Sarayova ‘nın etrafı dağlarla çevrilidir ….En yüksek dağ ise İGMAN dağıdır….Avrupa‘nın en hain dağı olarak bilinir. Sırplar, şehri çevreleyen dağlara yerleşerek üç yıla yakın silahsız Boşnak halkını abluka altına alıp soykırım uyguladı. En yüksek dağ olan İgman Dağı ise Sırpların amaçlarına en çok hizmet ettikleri yerlerden biridir. Üç yıl koskoca üç yıl. Deniyor ki , Rus ordusu atış talimi için Bosna’ya bu dağlara geliyor ve şehirde yaşayan insanları öldürerek insan avlarmış. Bunun adına ise atış talimi deniyormuş!..
nn Yugoslavya bölündükten sonra Boşnaklara silah ambargosu uygulandı. Ancak Yugoslavya ordusunda ağırlıklı olan Sırplar , Yugoslavya‘nın dağılmasından sonra sakladıkları tüm silahları Boşnaklara karşı ve Balkanlar’da yıkım için kullandı.
nn Srebrenica, Yugoslavya’nın çöküşünden sonra BM tarafından güvenli bölge ilan edilmişti. Önce bölge güvenlik gerekçesi silahsızlandırıldı. Srebrenica ‘da , BM‘ye sığınan 25 bin insan BM emrindeki Hollandalı askerlerce silahlı Sırplara teslim edildi. Sonrasında Temmuz 1995 tarihinde bir hafta için de kadın çocuk demeden 8.300 sivil Boşnak dünyanın gözü önün de Sırplar tarafından katledildi. Üç yıl koskoca bir üç yıl Boşnakların dramına tüm dünya sessiz kaldı. Biz de bu sessizlikte pay sahibiyiz. Onlar o kadar zulüm ve soykırım altında iken bizler günlük hayatımıza rahat rahat devam ettik…
nn Sarayova ‘nın birçok yerinde hala savaş döneminden kalan yıkıntılar ve üzerinde mermi ve bomba izleri olan binalar vardır. Mermi izleri hala evlerin dışında duruyor ama bu mermi izlerinin en yoğun olduğu binalarda bile salkım salkım çiçekler vardı. Hayata hiç küsmemiş Bosna, dört elle ve inançla yaşamaya devam ediyordu. Sarmaşık sardunyaları mermi izlerinin üzerine sarkıtarak bir taraftan da mesaj veriyorlardı sanki. Her taraf canlı çiçekler ile bezenmiş. Özellikle de sardunyalar balkonlardan tüm güzelliğiyle sarkarken bir taraftan da “ yılmadık ,yıkılmadık ,hayata dört elle sarıldık ama acılarımız yüreğimiz de anılarımız belleğimiz de ,yaşadıklarımızı asla unutmayacağız “ mesajı verir gibiydiler…
nn Ben de Sarajevo’yu unutmadım , her temmuz ayında güzel Sarajevo ve Srebrenica’yı kurşun izleri taşıyan binaların üzerine sarkan sarmaşık çiçekleri ile daha derinden hatırlarım. Dedim ya bugün günlerden Srebrenica….
nn
nn
nn
nn
nn
nn
nn
nn
nn
n