Canı Sıkan 20'lik Dişlerin Hikayesi
Canı Sıkan 20'lik Dişlerin Hikayesi
İçeriği Görüntüle

Geçen günlerde yaşamış olduğumuz 6.2 büyüklüğündeki İstanbul depremi bizleri derinden yaraladı. İstanbul'da depremin ardından yaşamış olduğu korkuyla insanlar kendilerini sokaklara attı. Aynı zamanda yine büyük korkuya kapılan İstanbullular şehri terk etmenin yollarını aradı. Şehir neredeyse o gece boşaldı ve insanlar kendilerini yollara attı. Bu nedenle şehrin birçok çıkış noktasında yığılmalar ve trafik meydana geldi. Depremler insanlara bu derecede korku salarken, aslında depremlerin neden meydana geldiğini biliyor muyuz? Bu yazımızda deprem ile alakalı biraz daha araştırma yaptık ve bu sonuçları sizlerle paylaşıyoruz.

Depremlerin Başlıca Sebepleri

Depremler yer kabuğundaki ani enerji boşalmaları sonucu meydana gelmektedir. Bu meydana gelen enerji birikimi ve bunun boşalması genellikle yer kabuğundaki hareketler ve gerilimler nedeniyle olur. Depremlerin en yaygın nedenleri arasında ilk sırada tektonik levha hareketleri gelir. Yer kabuğu levha adı verilen büyük parçalar halindedir. Bu levhalar ise birbirlerine sürtünürler, birbirlerinden ayrılabilir veya birbirlerine yaklaşabilirler. Bu sürtünme noktalarında enerji birikir ve bir anda kırılır ve bunun sonucunda deprem oluşur. Türkiye ise Alp-Himalaya deprem kuşağında yer alır ve çok sayıda fay hattı barındırır. BU nedenle ülkemiz deprem ülkelerinden birisidir.

Depreme Karşı Ne Yapmalıyız?

Aslında depremleri önleyebilecek herhangi bir teknoloji geliştiremedik. Fakat depremleri kabul edip binalarımızı buna uygun şekilde inşa edersek bunlardan en az şekilde zarar alarak sıyrılabiliriz. Ülkemizin deprem kuşağında yer alması deprem faaliyetlerinin yoğun şekilde yaşanmasına neden olabilmektedir.