Dış ticaret açığının azalmasında, ihracatın ithalatı karşılama oranının 2022 Eylül ayında %82,2 iken, 2023 Eylül ayında %77,4'e yükselmesi etkili oldu.

Eylül ayında ihracatta en fazla artış gösteren sektörler, demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, ve makine ve teçhizat oldu. İthalatta ise en fazla artış gösteren sektörler, ara mallar, yakıtlar ve enerji, ve hammaddeler oldu.

Türkiye'nin dış ticaret açığının önümüzdeki dönemde de azalmaya devam etmesi bekleniyor. Bu durum, ihracatın ithalatı karşılama oranının yükselmesine ve cari açığın daralmasına katkı sağlayacaktır.

İşte Eylül 2023'te Türkiye'nin dış ticaretinde öne çıkan bazı gelişmeler:

Trump'tan Sonra Altın Neye Uğradığını Şaşırdı! Böyle Bir Düşüş Tarihte Görülmedi! Trump'tan Sonra Altın Neye Uğradığını Şaşırdı! Böyle Bir Düşüş Tarihte Görülmedi!
  • İhracat, geçen yılın aynı ayına göre %0,3 oranında artışla 22 milyar 670 milyon dolar oldu.
  • İthalat, %14,1 oranında azalışla 27 milyar 658 milyon dolar oldu.
  • Dış ticaret açığı, yıllık bazda %48,1 azalarak 5 milyar dolara geriledi.
  • İhracatın ithalatı karşılama oranı, 2022 Eylül ayında %82,2 iken, 2023 Eylül ayında %77,4'e yükseldi.
  • Eylül ayında ihracatta en fazla artış gösteren sektörler, demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, ve makine ve teçhizat oldu. İthalatta ise en fazla artış gösteren sektörler, ara mallar, yakıtlar ve enerji, ve hammaddeler oldu.