Dolar kuru, uzun süredir 32 lira seviyelerinde sabit tutuluyor. Türkiye'ye son dönemde 30 milyar doların üzerinde sıcak para girişi oldu ve Merkez Bankası, dolar alımlarını tamamlayarak kuru kontrol altına almayı başardı. Bugün itibarıyla Kapalıçarşı'da dolar 32,37 TL'den, Euro 35,27 TL'den, İngiliz Sterlini 41,58 TL'den ve İsviçre Frangı ise 36,18 TL'den işlem görüyor.

5 AY SONRA DOLAR FIRLAYACAK

Ekonomi yazarı Selçuk Geçer, Türkiye'nin dolar bazında en yüksek faiz veren ülke olduğunu belirterek, "Dolar bazında yüzde 60 faiz veriliyor. Bu döviz böyle sabit tutulduğu sürece artmaya devam edecek. Döviz hızlı bir şekilde yukarı gidecek. Sıcak para her zaman tehlikelidir. Dolar enflasyon karşısında çok ucuz kaldı. Faize paranızı yatırırsınız yüzde 60 faiz kazanırsınız, döviz bir fırlar yüzde 200 zarar edersiniz. 5 ay sonra da döviz fırlayacak" dedi.

DOLARIN GERÇEK DEĞERİ

Selçuk Geçer'in iddialarına göre, enflasyona oranla doların gerçek değeri şu anda 60 lira. Geçer, "Doları bu şekilde baskıladıkça üreticiyi bitireceksiniz, işsizliği patlatacaksınız. Bugün 60 lira olan doları ileride enflasyonla birlikte 70 lira olduğunu konuşacağız. Bir anda yükseliş olacak ve ani hareketle korkunç bir enflasyon oluşur. Türkiye altından kalkamaz" ifadelerini kullandı.

Geçer'in öngörülerine göre, şu anda 32 lira seviyesinde olan dolar, 28 TL birden artarak 60 TL seviyelerine ulaşması gerekiyor.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI

5 Temmuz 2024 itibarıyla güncel döviz kurları şu şekilde:

Dolar: 32,37 TL

Euro: 35,27 TL

İngiliz Sterlini: 41,58 TL

İsviçre Frangı: 36,18 TL

Ekonomistlerin görüşleri ve piyasa dinamikleri, döviz kurlarının gelecekteki hareketlerini yakından takip etmenin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Doların önümüzdeki aylarda nasıl bir seyir izleyeceği merakla bekleniyor.