Erzurum Pasinler'deki 4.5 Büyüklüğündeki Deprem: Profesör Okan Tüysüz Uyardı, 7 Büyüklüğünde Deprem Potansiyeli Var! Erzurum Pasinler'deki 4.5 Büyüklüğündeki Deprem: Profesör Okan Tüysüz Uyardı, 7 Büyüklüğünde Deprem Potansiyeli Var!

E-Ticaret Devrimi, Perakende Sektörünü Nasıl Değiştirdi? 

İnternet ve beraberinde gelen çevrimiçi teknolojiler, günlük hayatımızı pek çok yönden değiştirdi. Örneğin, artık oyun oynamak istediğimiz zaman 7 Slots gibi bir siteyi ziyaret edip saniyeler içerisinde eğlenmeye başlayabiliriz. Aynı şekilde, bir şey satın almak istediğimiz zaman evden çıkmamıza bile gerek yok: İnternetten dilediğimiz hemen her şeyi sipariş edebiliriz. E-ticaret, çevrimiçi teknolojilerin en etkili olduğu sektörlerin başında geliyor ve perakende sektörünü de pek çok yönden değişmeye zorluyor. Bu makalede, bu değişimlerin en dikkat çekici olanlarına göz atacağız. 

Küçük perakende mağazaların sayısında artış

E-ticaretin en önemli etkilerinden biri, sanılanın aksine küçük perakendecilerin azalmasını değil, çoğalmasını sağlamak oldu. İnternetten önce, küçük perakendeci olmak oldukça zordu: Büyük bir mağazaya sahip olmanız ve satamadığınız ürünlerin elinizde kalmasına razı olmanız gerekliydi. E-ticaret sayesinde, artık çok büyük bir alana ihtiyaç olmadan da faaliyet göstermek mümkün ve potansiyel müşterilerle bağlantı kurmak eskisinden çok daha kolay. Fiziksel mağazalar, artık tüketicilere ulaşmanın tek veya birincil yolu değil, sadece iletişim ve satış stratejilerinin bir parçası.

Hatta gerçek anlamda bir fiziki mağazaya bile ihtiyaç bulunmuyor: Sadece bir depoyla da satış yapmak mümkün. E-ticaret, her şeyden önce küçük bir perakendeci olmayı kolaylaştırdı ve rekabet gücünün mağaza büyüklüğünden bağımsız olmasını sağladı. Doğru stratejilerle, küçük bir perakendeci dahi dev markalarla rekabet edebilir ve hatta kendisi de dev bir markaya dönüşebilir.

Mağaza tasarımlarındaki değişim

E-ticaret, yukarıda da belirttiğimiz gibi fiziksel mağazaların öneminin azalmasına neden oldu. Bunun sonucunun mağaza tasarımlarının basitleşmesi ve sıradanlaşması olacağını düşünebilirsiniz, ancak bunun tam tersi oldu. Perakendecilerin çevrimiçi iletişim kurma ve marka oluşturma becerileri, fiziksel mağazalarının da bir “kimliğe” sahip olmasına neden oldu. Artık birbirinin aynı tasarıma sahip mağazalarda dolaşmak yerine, sadece içeriye göz atarak hangi markaya ait olduğunu anlayabileceğiniz mağazalar bulunuyor: Herhangi bir alışveriş merkezini ziyaret ederek bunu kendiniz de görebilirsiniz. 

Çok kanallı perakendecilik ortaya çıktı

Çok kanallı perakendecilik, çevrimiçi ve çevrimdışı alışveriş deneyimlerini birleştirdi. Bu yaklaşım, basitçe fiyatların tüm platformlarda aynı olmasını gerektiriyor ve tüketicilere çok sayıda seçenek sunuyor. Örneğin, tüketici eve teslim edilecek çevrimiçi alışveriş yapabilir, çevrimiçi alışveriş yapıp ürünü mağazadan teslim alabilir veya mağazada alışveriş yapıp ürünlerin evine gönderilmesini isteyebilir. Buna çok kanallı perakendecilik deniyor ve tüketicilere seçenekler sunmanın yanı sıra, çevrimiçi ve çevrimdışı platformların birlikte kullanımı teşvik eden çok sayıda özellik içeriyor. Bu sisteme bazı örnekler verecek olursak: