Amerika’da iş kurmak pek çok girişimci için büyük fırsatlar anlamına gelir. Bu fırsatlardan yararlanmak isteyen yatırımcılar için ise E2 yatırımcı vizesi, Amerika’da oturum izni ve iş kurma hakkı sağlayan en önemli vize türlerinden biridir. E2 yatırımcı vizesi sadece Amerika’da oturum izni almak isteyenler için değil aynı zamanda ABD’de iş kurmak veya bir işe yatırım yapmak isteyenlerin de almak istediği bir vizedir.

E2 Yatırımcı Vizesi Nedir? Kimler Başvurabilir?

E2 yatırımcı vizesi, Amerika Birleşik Devletleri’nde iş kurmak isteyen veya var olan bir işletmeye yatırım yapmak isteyen Türk girişimcilere verilen bir vize türüdür. E2 yatırımcı vizesi 1993 yılında Türkiye ile Amerika arasında imzalanan bir ticari anlaşma sonucunda Türk girişimcileri de kapsamıştır. Bu vize türü sayesinde Türk yatırımcılar ABD’de iş kurabilir veya bir şirkete yatırım yapabilir.

E2 yatırımcı vizesine başvurmak isteyen kişilerin uyması gereken bazı şartlar vardır. E2 yatırımcı vizesi için temel şartlar:

●      Başvuru sahibinin Amerika Birleşik Devletleri ile anlaşması olan bir ülkenin vatandaşı olması zorunludur. Çifte vatandaşlığı bulunan kişilerin de kabul edilmektedir.

●      Yapılacak yatırımın Amerika’nın ekonomisine anlamlı bir katkı sağlaması ve iki ülkenin finansal iş birliğine fayda sağlamalıdır.

●      Başvuru sahibinin sabıka kaydı bulunmamalıdır.

●      Yapılacak yatırımların kaynağı belirli ve takip edilebilir olmalıdır.

●      Başvuru sahibinin kendisini ve ailesini idame ettirebilecek bir tutarda geliri olması gerekir. Bu gelir hibe olabilir ama borç olamaz.

●      Yatırım yapılacak firmanın Amerikan işletmesi olması gerekmektedir.

●      Yatırım yapılacak tutar sektöre göre değişiklik gösterse bile yeterli miktarda yatırım yapılması gerekmektedir.

●      Yatırım yapacak kişi şirket sahibi olabilirken en az %50 oranda hissedar olması gerekmektedir.

E2 Vizesi ile Amerika'da Şirket Kurmanın Avantajları

ABD’de oturum izni almanın bir yolu da şirket kurmak olabilir. Şirket kurmanız ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediğinizin bir göstergesidir. Bunun için E2 yatırımcı vizesi alarak Amerika’da şirket kurmak girişimciler için pek çok avantajı sağlamaktadır. Avantajları şu şekilde sıralanabilir:

İkinci El Saat ve Rolex Saat Alan Yerler İkinci El Saat ve Rolex Saat Alan Yerler

●      İlk olarak, E2 vizesi ile ABD’de yasal olarak iş yapılabilir ve oturum izni alınabilir.

●      Bu vize türü yatırım yapmak isteyen bireylere Amerika’da aktif olarak faaliyet gösteren bir işletme kurma veya devir alma hakkı tanır.

●      Yatırımcının işini Amerika’nın geniş ve dinamik pazarında büyütebilmesi için olanak sağlar.

●      E2 yatırımcı vizesi, yatırımcının ailesine de olanaklar sağlar. Vize sahibinin eşi ve 21 yaş altındaki bekar çocuklarına ABD’ye giriş ve oturum izni tanınır. Ayrıca, vize sahibinin eşi çalışma hakkına sahip olur.

●      Ülkede sizin ve ailenizin hakları koruma altına alınır. Fikri mülkiyet hakları da buna dahildir.

●      Amerika Birleşik Devletleri’nin taraf olduğu uluslararası ekonomik anlaşmalardan yararlanma imkanı elde edilir.

E2 Vizesi ile Amerika'da Yatırım Miktarı ve Şartları

E2 yatırımcı vizesi, Amerika’da bir şirkete yatırım yapmak isteyen girişimciler için çekici bir seçenek olsa da bu vizeyi alabilmek için belirli yatırım miktarları ve şartları vardır. E2 vizesine hak kazanabilmek için başvuru sahibinin, ABD’de aktif ve karlı bir işletme kuracağını veya anlamlı bir düzeyde yatırım yapacağını belirlemesi gerekmektedir.

E2 vizesi başvurularında yatırım miktarı esnek bir kavramdır ve belirli bir sınırı olmayabilir. Ancak, yatırım miktarının kayda değer olması beklenir. Bu, yatırımın yapılacağı işin niteliğine ve sektöre göre yeterli bir büyüklükte olması gerekmektedir.  Onay alan başvuruların miktarı genellikle 100- 150 bin dolar ve üzeridir.  Öte yandan vize başvurusunun yanıtlanması yatırım miktarına bağlı olarak 6-12 ay içerisinde değişiklik gösterebilmektedir.

E2 Vizesi Başvuru Süreci ve Gereklilikler

E2 vizesi başvuru süreci dikkatli bir şekilde planlanmalı ve yasal gerekliliklere uygun hareket edilmelidir. E2 yatırımcı vizesine başvurmak isteyen yatırımcılar Türkiye’den de Amerika Birleşik Devletleri’nden başvuru yapabilirler. Ancak, ABD’den başvuru yapan kişilerin belgeleri teslim etmesi yeterli olurken Türkiye’den başvuru yapan kişilerin mülakata girmesi gerekmektedir.

E2 yatırımcı vizesi için başvuru yapan bireylerin başvuru belgelerinin toplu olarak bulunduğu bir dosya hazırlaması gerekmektedir. Başvuru sürecinde gerekli olan belgeler şunlardır:

●      Başvuru sahibinin pasaportu olsa bile DS-160 formu sunmak zorundadır.

●      En az 6 ay süreyle geçerli olan bir pasaport

●      Standart bir pasaport fotoğrafı

●      Yatırım yapacağınız paranın kaynağını gösteren belgeler ve dokümanlar

●      Yatırım yapılacak şirketin iş planı

●      Şirketin vergi beyannameleri

●      Yapılan harcamaları gösteren belgeler

●      IRS belgeleri ve işletme lisansları

●      Hizmet sözleşmeleri

●      Banka Beyanları

●      Görev tanımları ve organizasyon şemaları

Türkiye’den konsolosluğa başvuru yapan girişimcilere aşağı yukarı 6 hafta sonra mülakat tarihi verilmektedir. Mülakat sırasında konsolosluk görevlileri başvuru yapan kişiye iş planı hakkında sorular sormaktadır. Bu sorulardan biri yapılacak yatırımın miktarıdır. Bu nedenle, başvuru yapan bireylerin yapacakları yatırımı ve işi detaylı bir şekilde öğrenmesi gerekmektedir.

E2 yatırımcı vizesi ile Amerika’da iş kurma sürecinizde GrapeLaw’dan uzman desteği alın! Profesyonel bir yardım almak için [email protected] adresinden iletişime geçebilirsiniz.