Emekli Temmuz 2024 zammı 3 Temmuz tarihinde belli oldu. Kök maaş zammı olan emekliler bir yandan da ilave zam beklentisi içinde. En düşük emekli maaşı ve refah Payı henüz açıklanmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasını bekleyen milyonlarca emekli SGK uzmanı Özgür Erdursun'dan gelen son açıklama ile adeta şoka girdi. Zam bekleyen emekliye kötü haber var. Emekli maaşları düşecek, tarih belli oldu.

EMEKLİ MAAŞLARINDA KÖK AYLIK SORUNU: TEMMUZ ZAMMI VE REFAH PAYI TALEBİ

Ocak ayında yapılan %49,25'lik maaş zammına rağmen, en düşük emekli aylığı 10 bin TL’de sabit kaldı. Kök aylığı 6 bin 700 TL ve altında olan emekliler, bu zammı tam olarak yansıtamamıştı. Bu durum, Temmuz ayında yapılacak maaş zammı için de endişe yaratıyor.

EMEKLİLERDEN İKTİDARA ÇAĞRI

Emekliler, iktidara refah payı artışı yapılması için çağrıda bulundu. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, refah payı zammı konusunu kapattı. Bu nedenle emeklilere sadece 6 aylık enflasyon farkı gösterildi. Açlık sınırının 19 bin TL’ye dayandığı bir ortamda, kök maaş sorunu nedeniyle emekli maaşlarının düşük kalması eleştirileri artırıyor.

SGK UZMANI ÖZGÜR ERDURSUN'DAN ELEŞTİRİLER

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, bu zararın karşılanması için seyyanen zam ya da intibak düzenlemesinin yapılması gerektiğini belirtti. Erdursun, sistemin bu şekilde devam etmesi halinde SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarının değerinin birkaç yıl içinde 100-150 dolara kadar düşebileceğini öne sürdü.

Erdursun, "Gerçek enflasyonu vermedikten sonra birkaç yıla kadar sistem böyle devam ederse SSK ve Bağ-Kur’luların aylıklarının değeri 100-150 dolara kadar düşer," dedi.

GERGİN BEKLEYİŞ DEVAM EDİYOR

Diğer yandan en düşük emekli maaşı zammı ile ilgili hükümetten hala bir açıklama yapılmadı. Bu nedenle de milyonlarca emeklinin gergin ve endişeli bekleyişi devam ediyor. Bazı SGK uzmanları zam gelecek derken bazı uzmanlara göre böyle bir zam yapılmayacak. Emekliler bir an önce nihai kararın açıklanmasını istiyor.