Emekliler bugün itibariyle ikramiyelerini alacak. 1 milyon kamu işçisinin ikramiyesi ise 14 Haziran’da hesaplara yatacak.

Emekliler İkramiyelerini Almaya Başlıyor

Milyonlarca emekli ve kamu işçisi için beklenen ikramiye takvimi nihayet belli oldu. 16.5 milyon emekli, bugünden itibaren zamlı ikramiyelerini almaya başlayacak. Geçtiğimiz yıl 2 bin lira olarak ödenen bayram ikramiyesi, bu yıl yüzde 50 artışla 3 bin liraya çıkarıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ikramiye ödemelerinin tarihlerini geçtiğimiz hafta açıklamıştı.

Kim İkramiyesini Ne Zaman Çekecek?

Emekliler, 4A, 4B ve 4C durumlarına göre farklı günlerde ikramiyelerini alacak. Bakan Vedat Işıkhan, ikramiye takvimini şu şekilde duyurdu:

  • 10 Haziran 2024: 4C (Emekli Sandığı) kapsamındaki emekliler
  • 11 Haziran 2024: 4B (Bağkur) kapsamındaki emekliler
  • 12-14 Haziran 2024: 4A (SSK) kapsamındaki emekliler

Maaş ödeme gününe göre ikramiyeler yatırılacak. Örneğin, maaş ödeme günü ayın 17 ve 18’i olanlar ikramiyelerini 12 Haziran’da alacaklar.

Kimler İkramiyeden Yararlanabilecek?

SGK’dan aylık alan tüm emekliler, şehit yakını ve gaziler, geçici köy korucuları, şampiyon sporcular, Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri ile terörden zarar gören siviller ikramiye alacak. Başvuru gerekmeksizin ikramiyeler SGK tarafından ödenecek.

Dul ve Yetim Aylığı Ne Kadar?

Emekliler 3 bin lira alırken, dul ve yetim aylığı alanlar hisseleri oranında ikramiye alacak. Örneğin, dul aylığı alan biri 1.500 lira, yetim aylığı alan bir çocuk ise 750 lira ikramiye alacak.

Yeni Emekliler de Yararlanabilecek

EYT’den emekli olanlar ya da emeklilik dilekçesi verenler de ikramiyeden faydalanacak. Maaşı tam hak eden tüm emekliler 3 bin lira ikramiye alacak.

İki Maaş Alanlar İçin Düzenleme

İki dosyadan aylık alanlar, en yüksek aylık oranına göre ikramiye alacak. Örneğin, hem kendi emekli aylığı hem de ölüm aylığı alan bir kişi, sadece emekli aylığı kapsamında 3 bin lira ikramiye alacak.

1 Milyon Kamu İşçisine de Ödeme Var

Kamu işçilerine, yılın ikinci yarısında verilecek olan ikramiyenin (tediye) ilk taksidi 14 Haziran’da yatırılacak. Kamu işçileri, kadrolu taşeronlar ve 4D’li sürekli işçiler bu ödemeden faydalanabilecek. En düşük kamu ikramiyesi 8 bin lira olacak.