Milyonlarca kişi EYT  ile emekli oldu. Ama başvuruda bulunup hala emekli aylığı bağlamayan kişiler var. Henüz emekli maaşı bağlanmayanlar uzmanlara tarafından uyarıldı. Geçmişte 1 lira bile borcu veya eksik prim günü olabileceğine dikkatleri çekti. İşte haberin ayrıntıları...

EYT düzenlemesinin hayata geçmesiyle 3 Marttan itibaren 1 milyon 900 bin kişinin emekli maaşı bağlandı. Emeklilik için başvuru sayısı ise 2 milyonu geçti, 650 bin vatandaş eksik primini tamamlayıp emekli oldu. Emekli olamayanları ise uzmanlar uyardı; geçmiş senelerden kalan borç veya eksik prim günü olanların  maaşı bağlanmıyor.

Kamu çalışanları emekli olmak istemiyorlar

Emeklilik için başvuru ve aylık bağlanmada ilk başı SSK’lılar çekerken takibinde ise Bağ-Kur'lular geliyor.  Emekli Sandığının  ise EYT'ye ilgisinin düşük olduğu görülmektedir.

Toyota Ekim 2024 Fiyatları Açıklandı: Yaris Cross ve Hilux İçin Kaçırılmayacak Fırsatlar! Toyota Ekim 2024 Fiyatları Açıklandı: Yaris Cross ve Hilux İçin Kaçırılmayacak Fırsatlar!

Özellikle de kamu çalışanları içinde emekliliği hak edenler emekli olmaya yanaşmıyorlar. Kamulular  emekli olup gelirlerinin düşmesini istemiyorlar.

Hala emekli maaşı bağlanmayanlar...

GSS borcu olanların  SSK ve Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalıların emekli aylıklarının bağlanmasına engel değil. Fakat Bağ-Kur’lular emeklilik için GSS borcunu ödemesi gerekiyor. Ayrıca kısmi ve yarı zamanlı çalışanlar primlerini tamamlaması gerek.

2008'den sonra isteğe bağlı sigorta priminin SSK mevzuatına göre sayılması için 12 ay yatırılması gerekmektedir. Emeklilik için verilen dilekçede borcun ödendiği tarihten itibaren geçerli olacak.

Emekli aylıkları hesaplanırken prim günü  prime esas kazanç tutarı ve aylık bağlama zamanına bakılmaktadır.  Son 10 sene  ya da son 5 sene kazanç miktarı, 2000 öncesi çalışmalar esasa alınmaktadır.

Erken emeklilik kapsamında sigortalı bayanlar 20, erkekler ise 25 sene ama emeklilik hesabi  18 yaşından itibaren başlıyor. Emeklilik için  başlangıç 18 yaşın tamamlandığı gün kabul edilse de 8 Eylül 1999 öncesi farklı olarak hesaplanmaktadır.