Farklı nedenlerle insanların kendi vücutlarına kesici aletlerle yaptıkları kesiler halk arasında faça izi olarak bilinir. Bu kesik izlerinin kendine özgü bir görüntüsü vardır ve kolaylıkla anlaşılır. Bu izler toplumun büyük bir kesimi tarafından önyargı ile karşılanır ve bu kişilere farklı bir gözle bakılır maalesef.

Jilet izi olarak da bilinin bu izler başka nedenlerle oluşan izler gibi örneğin yanık izi, ameliyat izi, dövme sildirmeye bağlı iz veya bir kazaya bağlı izler gibi doğal karşılanmaz. Bu nedenle çoğu birey vücudundaki söz konusu kesik izlerini gizleme ihtiyacı duyar.

Kesik izlerinin oluştuğu koşullar tamamen geçmiş olsa dahi vücutta kalıcı olan izleri gizleyecek şekilde kıyafetler giyme zorunluluğu yaşam kalitesini son derece olumsuz etkileyen bir durumdur.

İnsanların özel hayatında, sosyal yaşamında ve iş ortamında hep bir sorun olarak gündemde olan faça izleri sadece ülkemizde değil diğer ülkelerde ve toplumun her sosyoekonomik tabakasında gözlenmektedir.

Sosyal medyada her ne kadar faça izlerini giderdiğini ileri süren tedavi yöntemleri ileri sürülse de gerçekte bu izlerin tedavisi son derece zordur.

Kesik izlerinin derinin derin tabakalarına kadar nüfuz etmesi ve iyileşirken orijinal bir deri dokusu gibi değil de sadece bağ dokusu ile iyileşmesi nedeniyle izlerin rengi ve dokusu çevre sağlam deriden farklıdır.

Bu tür kesik izlerini derinin sadece üst tabakasını yenilemeye yönelik zımparalama, buz tedavisi, asit (TCA) tedavisi, plazmapen, dermapen, lazer vb. yöntemlerle tedavi etmek maalesef mümkün değildir.

Bu yöntemlerle derinin aşırı tahriş edilmesine bağlı olarak bazen eskisinden daha kötü bir görüntü de oluşabilmektedir.

Jilet izlerinin kamufle edilmesi amacıyla ilk akla gelen çözümlerden bir tanesi de kesik izlerinin üzerine dövme uygulamasıdır.

Ne var ki, farklı renk ve kalitede olan kesik izleri dövmenin altından dahi fark edilebilmektedir. Özellikle ışık altında bu izlerin parlaması nedeniyle tamamen gizlenmesi oldukça zordur.

Kalıcı olarak faça izi tedavisi yönelik bir ameliyat yöntemi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanı Prof. Dr. Cengiz Açıkel ve arkadaşları tarafından geliştirilmiş ve Amerikan Plastik Cerrahi Dergisi’nde 2005 yılında yayımlanarak dünya tıp literatürüne girmiştir.

“Zımparalama ve ince deri yaması ile onarım” şeklinde özetlenebilecek bu tedavi yöntemi hakkında ve bu konuda en çok merak edilen bazı konularda Prof. Dr. Cengiz Açıkel’in görüşlerine başvurduk.

Zımparalama ve İnce Deri Yaması ile Onarım Ameliyatı Nedir?

Bu ameliyat hastane koşullarında, damardan sakinleştirici ve lokal anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyatın esası, faça izlerinin olduğu alanı kesik izleri arasındaki sağlam deri kısımları ile birlikte bir bütün olarak zımparalamak ve üzerini uyluktan alınan 0.1 mm kalınlığındaki ince deri yaması ile kapatmaktır.

Jilet izi tedavisi sadece zımparalama yöntemi ile silinmemektedir ancak bu izlerin üzerine uygulanan ince deri yaması izleri kalıcı olarak gizleyebilmektedir. Deri yaması alınan uyluk kısmı ise kendiliğinden 2-3 hafta içerisinde iyileşmektedir.

Bu süre boyunca hastanın kesin yatak istirahati yapması ve sadece tuvalet için ayağa kalkması gerekmektedir. Deri yaması uygulan bölge ve yamanın alındığı alanların son halini alması ise 1-2 yılı bulmaktadır. 

Tek İz Ameliyatı Nedir?

Bu tedavi yöntemi ile kesik izlerinin olduğu deri kısmının bir kısmı veya tamamı ameliyatla çıkartılıp yara kenarları birbirine yaklaştırılarak bu bölgeye bir ameliyat izi görüntüsü vermek amaçlanır. Ne var ki bu yöntemle genellikle izlerin tamamının çıkartılması mümkün olmaz.

Daha önemlisi yara kenarları aşırı gergin bir şekilde birbirine yaklaştırılarak dikildiği için zaman içerisinde dikiş hattı tekrar genişler ve hatta hipertrofik skar – keloid dediğimiz bir kötü yara iyileşmesi görüntüsü ortaya çıkar.

Yeni Yapılmış Faça İzlerinin Kalıcı Olmaması İçin Ne Yapılmalıdır?

Cilt üzerine kesiler yapıldıktan sonra öncelikle kesiklerin steril ortamda iyileşmesi sağlanmalıdır. Bunun için mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Özellikle kesik alanları geniş ise dikiş atılarak bu alanların ince bir çizgi haline getirilmesi gerekir.

Kesikler iyileştikten sonra ortaya çıkan çizgi şeklindeki izlerin herhangi bir krem veya uygulama ile silinmesi maalesef mümkün değildir.

Faça İzlerinin Evde Doğal Yollarla Tedavisi Mümkün mü?

Faça izlerinin internette reklamı yapılan bazı kremler veya solüsyonlar ile tedavisi mümkün olmadığı gibi bu uygulamalar çoğu zaman izleri daha da kötü bir şekle sokmaktadır.

Faça İzlerinin Ameliyatsız Tedavisi Var mıdır?

Maalesef yoktur. Kimyasal soyma, peeling, buz tedavisi, dermapen, plazmapen, dermaroller tedavisi gibi bazı güzellik merkezlerinde reklamı yapılan yöntemler de bir çözüm değildir. Doktor kontrolünde yapılan bazı lazer uygulamaları ile izlerin görünümü hafifletilebilse de tamamen silinmesi mümkün olmamaktadır.