Diyabetli hastalarının acısız ve doğru sonuçlar almak için kullandığı insülin pompasının devlet tarafından karşılanmasını isteyen diyabetli gençler, Diyabetle Yaşam Derneği Samsun Şubesi'nde her cumartesi buluşarak etkinlikler ve bilgilendirme toplantılarıyla bir araya geliyor. Dernek binasında toplanan gençler devletten yardım eli bekliyor.

GÖNÜLLÜK ESASINA DAYALI

Diyabetle Yaşam Derneği Samsun Şube Başkanı Dudu Yılmaz, 'Herkese kapımız açık. En küçük diyabetlimiz 6 yaşında, 70 yaşına kadar diyabetlimizi derneğimizde ağırlıyoruz. Burada ekip çalışması içerisindeyiz. Doktor arkadaşlarımız ve gönüllü olarak gelen birçok sağlıkçı arkadaşımız var. Derneğimizde çalışmalar tamamen gönüllük esasına dayalıdır. Çalışan diye birisi yok, paylaşım var.' dedi.

DERNEK DÖNÜM NOKTASI OLDU

Oğlu Kerem'in 9 aylıktan beri diyabetli olduğunu belirten Arzu Bektaş, 'Oğlum şu an 10 yaşında. Aslında biz alıştık ama çok büyük zorlukları var. Kerem'in okulda şekerinin düşmesi bizi çok etkiliyor. Sürekli öğretmeni ile iletişim halindeyim. Gece 03.00'te takiplerimiz var. Dernek bizim için ayrı bir dönüm noktası oldu. Burası bizim ailemiz, özellikle büyük abileri tanıdıktan sonra ayrı bir huzur buldum. Oğlum Kerem'e karşı gelecek kaygılarım azaldı. Buradaki diyabetli abilerin her birinin güzel işlerle uğraşması bana çok huzur veriyor. Kendi evladımı onların yerine koyabiliyorum. Burada mutluluğumuz, hüzünlerimiz, her şeyimiz ortak. Rabbim bütün çocuklarımıza güzel hayat nasip etsin' diye konuştu. Kerem Bektaş ise, 'Okulda şekerim düştüğünde çok zorlanıyorum. Okulda hemşire olsa şekerim düştüğünde müdahale edebilir' şeklinde konuştu.

DEVLETTEN DESTEK BEKLİYORUZ

26 yıldır Tıp1 diyabet hastası olduğunu belirten Ahmet Kuzer, '29 yaşındayım. Bizim en büyük sorunlarımızdan bir tanesi fiyat farkı ödemiş olmamız. Biz günde 7-8 defa kan şekeri ölçmemiz gerekiyor. Kan şekeri ölçüm çubuğu farkı çıkıyor en ucuzu 25-30 lira arasında. Bu devletin ödediği fiyatın haricinde bir fiyat. CMG sistemi dediğimiz sürekli takip sistemimiz, insülin pompamız, bulunmakta. Bunlar devlet tarafından minimum tutarlarla karşılanıyor. Sağlıklı bir yaşam sürebilmemiz için devletimizin yüksek bir tutarını karşılamasını istiyoruz' dedi.

İŞKUR'DAN İSTEK

22 yıldır TIP1 şeker hastası olduğunu belirten Hüseyin Akyüz, '29 yaşındayım, derneğimizde arkadaşlarımızla ortak bir yaşam sürüyoruz. Genç arkadaşlarımıza sayın valimizden, büyükşehir belediye başkanımızdan, büyükşehir belediye başkan adaylarımızdan derneğimize yardımlarını rica ediyoruz. Bizim insülin pompası ve sensörü alıp daha sağlıklı bir yaşam sürmemiz lazım. İŞKUR'dan diyabetli hastalara iş imkanının daha olasılıklı sağlanmasını rica ediyoruz. İş bulmakta zorlanıyoruz. İşveren, bize normal insan gözüyle bakıyor, o da bizi zorluyor' diye konuştu.

Erdinç YILDIZ