Atakum Belediye Meclisi Aralık ayı toplantısı hareketli geçti. Cemevi'nin ibadethane olarak değerlendirilmesi teklifi tartışmalara neden oldu, bir grup seyirci salonu bağırıp çağırarak terk etti. Belediyeye alınan 4 sözleşmeli personelle ilgili 'akraba' yani 'torpil' tartışmaları ise meclise damga vurdu. Başkan Cemil Deveci'nin sözlerine, "Şimdi belediye meclis üyelerinin çalışan akrabalarını işten çıkaralım mı? Yapalım mı?" ifadesiyle başlaması, mecliste buz gibi bir havanın esmesine neden oldu.

AKRABALIK DERECENİZ NEDİR?

Meclis gündeminde belediyeye sözleşmeli olarak alınan, "Avukat olarak Merve Selin Cengiz, Biyoloji Öğretmeni olarak Aysun Gülen, Ziraat Mühendisi olarak Eylem Oktay ve Fizik öğretmeni olarak Erdim Atakan Sağlık'ın maaşlarının belirlenmesi maddesi tartışmalara neden oldu. AK Partili meclis üyesi öğretmenleri nerede değerlendireceklerini, ardından da "Merve Selin Cengiz ve Erdim Atakan Sağlam'la akrabalık dereceniz nedir?" diye sordu.

İŞTEN ÇIKARALIM MI?

Deveci verdiği cevapta, "Şimdi belediye meclis üyelerinin çalışan akrabalarını işten çıkaralım mı? Yapalım mı? Atakum 210 bin nüfuslu bir şehir ve belediye başkanı özel kalem müdürünü seçme hakkını kullanıyor ve 9 ay hükümet atamayı onaylamıyor. Cemil Deveci'ye vuracak başka bir şey bulamadılar, 30 yıllık avukat ve siyasetçi cemil deveciye vuracak başka bir şey bulamadılar, bunu yazıp duruyorlar. Avukat ve özel kalem. Belediye başkanının en yakınında bulunan isim. Siz iktidara yakın siyasetçiler olarak niye belediye başkanının özel kalemini seçme hakkının yanında olmuyorsunuz? Bu 9 aydır konuşulan bir konu, tüm Samsun bunu biliyor, bir kez daha duysun. Eşimin üçüncü dereceden akrabasıdır, benim akrabam değil. İş aramıyor, iş bulsun diye buraya getirmedim, avukat bizim ihtiyacımız var. Atakum Belediyesi'nde bu nitelikte, kabiliyetli özel kalemde çalıştırabileceğimiz bir eleman bulamadık. Varsa önerin, değiştirmeye hazırım. 9 aydır çalışıyor, kadrosunun ne zaman geleceği belli değil. O nedenle Avukat kimliği var belediyenin de avukata ihtiyacı var. Orada her iki tarafta da çalıştırılmak üzere atamasını yaptım, sizin de ücretinin belirlenmesi yetkinizi var. Öğretmenlerden bir tanesi Aysun Güner 9 aydır özel kalemde çalışıyor. Orada görev yapmaya devam edecek. Erdim Atakan sağlık fizik öğretmeni, bilgi teknolojileri konusunda uzman bir arkadaş. Bilgi işlem müdürlüğünde bilgisine ve güvenirliğine ihtiyacım var. Kaldı ki daha yazısı bana gelmeden yerel gazetelere sızdırılıyor. Böyle devlet olmaz, böyle memurluk olmaz. Bu tip memuru biliyorsanız, müdürü biliyorsanız uyarmanız gerekir, siyaset buradan yapılmaz. Bu konularda sizlerden destek istiyorum. Bu personellere Atakum belediyesinin ihtiyacı var, bende güvendiğim isimleri takdir hakkımı kullanarak atamasını yaptım. Sizin de göreviniz yetkiniz bunların maaşlarını belirlemek" diye konuştu.

CHP VE İYİ PARTİ'DE YOKSA BİZ DE VAR

AK Parti Grup Başkan Vekili Recep Kemal Certel, "Siz eşinizin kardeşinin kızını işe aldınız. Genel başkanınızın da defalarca akrabalara belediyelerimizde yer vermeyeceğiz, diyerek iktidarı eleştirmişti. Toplum sizden herhangi bir akrabanızın burada görev almamasını bekledi. Hem parti tabanınız, hem de Atakum halkı bekledi. Böyle olmayınca da eleştirildiniz, eleştiriliyorsunuz. Siz azimli bir kararla ne olursa olsun bu kişiyi yanımda tutacağım ve çalıştıracağım diyorsunuz. Buna itirazım yok ama anlayamadığım nokta şu. Avukata ihtiyaç var, alabilirsiniz ve çalıştırabilirsiniz. Ama ortada ittifak varken, koskoca CHP ve İYİ partinin tabanında seçmeninde, bu kalitede bu işi yapabilecek hiç bir avukat yok da, siz bu nedenle bu arkadaşla çalışmak zorunda kalıyorsunuz? Yok diyorlarsa, çalışmak isterseniz bizim tabanımızda kaliteli isimler var., biz size yönlendirebiliriz. En yakınınızdaki kişiyi aldınız bir işin başına getirdiniz, şimdi onun kardeşini alıyorsunuz sözleşmeli olarak işe alıyorsunuz. Toplum bunu eleştirir, bunu eleştirmekte yanlış bir şey yok. Bu eleştirileri yetki sizde olduğu için göğüslersiniz" dedi.

ALDIKLARIM EN YAKINIMDAKİLER

Başkan Cemil Deveci, Erkan Sağlık'ın kardeşinin işe alınmasıyla ilgili şunları söyledi: "Erkan Sağlık 20 yıldır benim yanımda çalışıyor. Kardeşi, ben belediye başkanı olduğum için proje elemanıyken kurumdan atıldı. O günden buyana işsiz. Öğretmen kimliğiyle almıyorum bunu. Burada 400'e yakın çalışan var. Bir tane tanıdığım yok. Bu şehri ben yöneteceğim. Bu şehrin çalışanlarıyla, siyasi kadrolarıyla yöneteceğim. En stratejik yere en güvendiğim iki isimden bir tanesini getiriyorum. Böyle bir hakkım var. Buralardan eleştiri almamam gerekiyor. Başkası da alınabilirdi ama benim en yakınımdakilerden bir tanesi. Öğretmen kimliğiyle iş bulsun diye değil. "

SALONU TERK ETTİLER

Cemevi'nin ibadethane statüsünde kabul edilmesi teklifiyle ilgili AK Partili Certel, "konunun meclisin feshine kadar gidebileceğini" söyledi. Konu üzerindeki tartışmalar sırasında Başkan Deveci komisyona geri çekilmesini söyleyince, salonda seyirci olarak bulunan Pir Sultan Abdal Derneği Samsun Şubesi üyeleri tepki göstererek salonu terk etti.