Bütün dünyayı etkileyen Coronavirüs (COVİD-19) enfeksiyonu ile mücadele içinde olduğumuz bu günlerde sağlıklı kalmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Coronavirüs infeksiyonunun diyabet, kalp, akciğer gibi kronik hastalıklarda ve bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda daha kötü seyrettiğine dair verilerin mevcut olduğu açıklardı.

EN AĞIRI ONLARDA
Medicana International Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanlarından Uzm. Dr Feyzi Gökosmanoğlu, COVİD-19 enfeksiyonunun en ağır diyabetik hastalarda seyrettiğini anlattı. Süresi 5-10 yılın üzerinde olan, 35 yaş üzeri tip-1 diyabetik hastalar ile 45 yaş üzeri tip-2 diyabetli hastaların daha çok dikkati olması gerektiğini söyledi.

ŞEKER HASTALARINA KORONAVİRÜS UYARISI
Bütün enfeksiyonlarda olduğu gibi koronavirüs (Covid-19) enfeksiyonunda da iyi kan şekeri kontrolünün sağlanmasının infeksiyon riskini ve şiddetini azaltmada en önemli nokta olduğunu belirten Dr. Gökosmanoğlu, "Hastalarda kan şekeri kontrolü demek, açlık kan şekeri, yemeklerden önce bakılan şekerin 80-130 mg/dl civarında, tokluk kan şekerinin ise, yemeklerden 2 saat sonra bakılan kan şekeri seviyesinin 160 mg/dl altında olmasıdır. Bütün dünyada en iyi kan şekeri takibi evde parmak ucundan kendi kendimize ölçelerek gerçekleştirdimizdir" dedi.

BU RAKAMLAR ÇOK ÖNEMLİ
Kan şekeriniz 250-300 mg/dl'nin üzerinde sürekli seyrederse hastaların öncelikle doktoruna ulaşması gerektiğini özellikle belirten Uzm. Dr. Feyzi Gökosmanoğlu, bu durumun çok önemli olduğunu, bir sağlık kuruluşuna veya bir diyabet hemşiresine telefon ile ulaşmak gerektiğinin altını çizdi.


BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN ÖNERİLER
Dr Feyzi Gökosmanoğlu, dengeli beslenme ve vücut bağışıklığını sağlamak için bazı diyet önerilerinde bulunarak şunları belirtti:
Yeterli sıvı tüketelim.
İlaçlarınızı ihmal etmeyin, evde yedek ilaç, gıda bulundurun. Kan şekeri yeterli dengede değilse ilaç ve insülin dozu doktorunuza danışılarak artırılabilir.
Uykunuzu ihmal etmeyin.
Mevsiminde tüketilen taze sebze, bol salata, meyve tüketilmesi, bol miktarda kabuklu baklagiller, tahıllar, fındık ve fıstık tüketilmesi
Günde yaklaşık 45 dk kadar ev içinde mümkün olduğu kadar hareket edin

DİYABET HASTALARI ZATÜRREYE DİKKAT ETMELİ

Diyabetli hastaların zatürreye yakalanma riskinin diğer insanlara kıyasla daha yüksek olduğuna dikkat çeken Dr. Gökosmanoğlu, "Bu hastalara grip ve zatürre aşılarının yapılması önemlidir. Özetle; kan şekeri düzenlendiği zaman COVİD-19 ve diğer enfeksiyonlar ile hastalanma riskimiz diğer insanlardan fazla olmayacaktır." diye konuştu.