Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği Mimarlar Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İshak Memişoğlu, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'i yaptıklarında ortak aklı kullanmamak ve 'Ben yaptım oldu' mantığını sürdürmekle eleştirdi.

SON DERECE SAKINCALI

Memişoğlu, Alo 153 binasının yapıldığı alanın liman dolgu sahası olduğunu belirterek, "Yusuf Ziya Yılmaz Bey göreve geldikten sonra bu alanların kamuya kazandırılması gerektiği düşüncesinden hareketle oldukça zorlu bir çalışma ve mücadelelerle bu alanlar park alanı olarak kamuya kazandırılmıştı ve imar planlarına işlenmişti. Dolayısıyla dolgu alanlarına dair yasanının da emrettiği hadiselerden birisi de budur.  Yasa dolgu alanlarına halk tarafından kullanılacak sosyal tesislerden bahseder ki onların da yüksekliği 6.50 metreyi geçemez der. Ondan sonra eklenen bazı maddelerle olimpiyat amaçlı tesisler bu izinlere eklendi. Bunun nedeni de Trabzon'da yapılan olimpiyatlar öncesinde arazi kıtlığıydı. Samsun Batı Park'taki olimpiyat tesisleri de bu maddeye dayanarak yapıldı. Şimdi bu alana yapılan bir kamu binası. Ancak çok büyük zorluklarla kamuya kazandırılmış böyle bir alanın yapılaşmaya açılması son derece sakıncalı.  İmar planlarında yerinin olmadığını, meclis kararı olmadığı halde böyle bir yapının buraya sadece belediye başkanının tasarrufuyla talimatlarıyla buraya kondurulması tamamen yasaya aykırı. Dolgu alanlarıyla ilgili yasaya dayanarak da buradaki işlemin iptali için dava açtık, dava süreci devam ediyor" diye konuştu.

KENTİ YOĞUNLAŞTIRIYORUZ

Memişoğlu, Samsun Atatürk Kültür Merkezi yanına yapımı için ihalesi yapılan İlçe terminalinin de düşündürücü olduğunu söyledi. Memioğlu, "Çünkü artık metropol olarak gelişen kentlerde bu tür terminal gibi ulaşım birimleri merkezlerden dışarıya çıkarılarak, lojistik olarak desteklenebilecek noktalarda konuşlandırılıyor.  Ki bu yapıldı zaten. Yusuf Ziya Yılmaz Bey döneminde kentin batısında OMÜ Rektörlük durağının önünde bir aktarma istasyonu oluşturuldu. Doğu için aktarma istasyonu oluşturuldu, kentin güneyinde ise zaten terminal binası var. Yani kente gelenlerin toplu taşıma araçlarıyla merkeze aktarılması fikri, şehircilik ve planlama esaslarında benimsenen bir esastır. Modern şehircilikte bu yapılıyor. Özellikle metropol anlamda gelişen şehirlerde artık bunun yapılması zorunlu. Hele hele bizim gibi yoğun yerleşim alanlarına sahip şehirlerde olmazsa olmaz. Malum İlkadım ilçesi Türkiye'de hektar başına düşen nüfus açısından Türkiye'nin en yoğun kentlerinden bir tanesi. Dolayısıyla bizim kenti geleceğe taşımak için yapmamız gereken öncelikli şey bu merkezleri seyreltmek olması gerekirken biz aksine yoğunlaştırıyoruz" ifadelerini kullandı.

İPTAL DAVASI AÇACAĞIZ

İlçe terminalinin Samsun'un trafiğine artı yük getireceğini belirten Memişoğlu, şunları söyledi: "Sayın Mustafa Demir ile yaptığımız görüşmelerde bir takım sayımlar yapıldığı ve o araç sayımlarına dayanılarak hareket edildiği söylendi ama görünen köy kılavuz istemiyor.  Biz geçen hafta Sayın Mustafa Demir ile görüştükten sonra Atatürk Bulvarındaki kavşağa geldiğimde oradaki tıkanmayı çıplak gözle seyrettim, bunu görmek için sayım yapmaya falan gerek yok.  Özellikle İlkadım bölgesinde ve belirli alanlarda trafiğin tıkandığını hepimiz biliyoruz.  Bunlardan bir tanesi de Büyükşehir Belediye kavşağı yani ilçe terminal binası yapılmak istenilen yerin önündeki kavşak, eski liman kavşağı yeni liman kavşağı buralarda da tıkanma yaşanıyor. Buralarda oluşacak trafik yoğunluğunu Fuar Caddesi'ne aktaracaksınız, Fuar Caddesi zaten bugünkü haliyle şu anki trafiği taşımıyor. Şimdi siz böylesi bir trafik yüküne ilçe trafik minibüs ve otobüslerinin yükünü yüklerseniz, buradaki durumu çıkmaz hale getirirsiniz. O yüzden bu karardan derhal vaz geçilmeli ama geçen ay içinde buranın ihalesi de yapıldı.  Dolayısıyla şimdi belirtilen alana ilçe terminali yapılmasının iptaliyle ilgili hazırlıklara başladık, bayramdan sonra iptal davamızı açacağız."

BÖYLE BİR YERE VARILMAZ

Memişoğlu, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nde mantık değişimi olmadığını belirterek, "Maalesef sık sık eleştirdiğimiz ve değişmesi noktasında çaba sarfettiğimiz bu 'Ben yaptım oldu mantığı' bugünde maalesef devam ediyor. Bununla bu kentin bir yere varamayacağını ısrarla ifade ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz" dedi.