Uzman Klinik Psikolog Hatice Börek, içine kapanık çocuklar hakkında önemli bilgiler verdi. İçe kapanıklığın, çocukların dış dünyadan ziyade iç dünyalarına odaklandığı bir kişilik özelliği olduğunu belirtti. İçe kapanık çocukların sosyal ortamlarda yorulabileceğini, yalnız kalmayı tercih edebileceğini ve gözlem yapmaya meyilli olabileceğini açıkladı.

Florürlü Diş Macunu Florürlü Diş Macunu

Börek, içe kapanıklığın genetik yatkınlık, baskıcı ebeveyn, aile içi şiddet, duygusal yoksunluk, başarısızlık korkusu, küçümseyici tavırlar ve stres gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanabileceğini vurguladı. İçe kapanık çocuklara nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda, hazırlıklı olunması, onları anlamanın önemi, zaman tanımanın ve zorlamamanın gerekliliği üzerinde durdu.

Uzman Psikolog, içe kapanık çocukların desteklenmesi gerektiğini belirterek, çeşitli yöntemlerle bu sürecin yönetilebileceğini ifade etti. Bu yöntemler arasında çocuklara güven aşılamak, anlamak, zaman tanımak, zorlamamak, sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için fırsatlar sunmak ve desteklemek gibi faktörler bulunmaktadır.

Son olarak, içe kapanık çocukların kendilerini ifade etmelerine yardımcı olmanın önemine değinen Hatice Börek, bu sayede çocukların duygusal ifadelerini, düşüncelerini paylaşma becerilerini geliştirebileceklerini ve kendilerine güvenebileceklerini sözlerine ekledi.