Uçak yolculuğu, konforlu oluşu, kolay ve hızlı ulaşım sağlaması nedeniyle son yıllarda çokça tercih ediliyor. İlk kez uçakla seyahat edenlerin, bu konforlu deneyimi yaşadıktan sonra uçak yolculuğundan vazgeçemediği biliniyor. İçeriğimizde ilk kez uçak yolculuğu yapacakların rahat edebilmesi ve dikkat etmeleri için çeşitli tüyolar verdik. İşte, ilk kez uçak yolculuğu yapacaklar için hazırladığımız rehber:

1. Uçak Bileti Seçimi ve Satın Alma

Uçak yolculuğunun ilk adımı olarak gideceğin yöne bir uçak bileti seçmen gerekiyor. Uçak biletini alırken dikkat etmen gerekenler arasında, erken rezervasyon yaparak uygun fiyata bilet bulma ve güvenilir ödeme yöntemlerini kullanma geliyor. Bilet seçimi ve satın alma süreçlerinde dikkat etmen gerekenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz.

Bilet arama: Uçak bileti satın almak için farklı hava yollarına veya uçak bileti satan sitelere bakmalısın. Yurtiçi ve yurtdışı uçak biletleri için uygun fiyatlar bulmak istersen Enuygun’u kullanabilirsin. Uygulamalar ve web sitelerinde fiyat karşılaştırması yaparak en uygun seçeneği bulabilirsin.

Bilet türleri: İhtiyacına veya bütçene göre seçim yapabileceğin bilet türleri bulunuyor. Ekonomi veya birinci sınıf seçeneklerinden kendine en uygun olanı seçebilirsin.

Bilet kuralları: Bilet satın alırken iade edilebilir veya esnek bilet alıp almadığını kontrol etmelisin. Belli bir ücret farklı ödeyerek esnek bilet satın alabilirsin. Bu bilet sayesinde planın değişmesi durumunda bilet tarihini değiştirebilirsin.

Kimlik bilgileri: Bilet alırken yolcunun adının kimliğinde olduğu gibi yazıldığından ve kimlik bilgileriyle uyumlu olduğundan emin olmalısın.

2. Havalimanına Zamanında Ulaşmak

Uçak yolculuğu öncesi havalimanına erken geçmeni öneriyoruz. Kontrolden geçme ve bagaj işlemleri beklenenden uzun sürebilir. Aşağıda sana vereceğimiz maddelere dikkat ederek yolculuğunu daha kolay bir hale getirebilirsin.

Erken varış: Yurt içi seyahatlerinde uçuştan en az 2 saat önce havalimanında olman gerekirken yurt dışı uçuşlarında en az 3-4 saat öncesinde havaalanında olmanı öneriyoruz. Özellikle yurt dışı uçuşlarında pasaport kontrolü olduğu için beklenenden daha çok sıra olabiliyor.

Havalimanı ulaşım seçenekleri: Havalimanına zamanında gitmek için toplu taşıma, özel araç ya da taksi seçeneklerinden birini kullanabilirsin. Bununla birlikte belli noktalardan kalkan Havaşlar ile havalimanına kolaylıkla ulaşabilirsin.

3. Check-in ve Bagaj İşlemleri

Check-in ve bagaj teslim süreci bazı zamanlarda beklenenden daha çok zaman alabiliyor. Uçağa zamanında yetişmek için bu işlemleri erken halletmende fayda var.

Online check-in: Uçuş saatinden 24 saat önce, online check-in imkânı bulunuyor. Online check-in yaparak havalimanında uzun kuyruklar beklemek zorunda kalmayabilirsin.

Bagaj hakkı: Havayolu şirketleri bagaj haklarında farklılıklar gösteriyor. Hatta aynı uçakta farklı bilet alan kişilerde bagaj hakkı değişiklik gösterebiliyor. El bagajı için 8 kg, uçak altı ise 15-23 kg sınırı mevcut. Bagaj sınırı aştığı takdirde ekstra ücret ödemen gerekiyor.

Güvenlik kontrolü: Güvenlik kontrolünün üst düzey olduğu havalimanlarında 100 ml'den büyük sıvıların taşınması yasak. Dizüstü bilgisayar ve diğer elektronik cihazların çantadan çıkarılarak kontrol tepsisine konulması gerekiyor.

4. Uçuş Kapısına Yönelmek

Check-in ve güvenlik işlemlerini tamamladıktan sonra uçuş kapısına yönelmelisin.

Uçuş kapısının takibi: Uçuş kapıları bilette yer alıyor. Ancak kapılar değişebilir.  Bu nedenle uçuş bilgilerinin bulunduğu ekranları düzenli olarak kontrol etmelisin.

Uçağa biniş: Uçağa biniş uçuştan yaklaşık olarak 30-45 dakika önce başlıyor. Uçağa binmeden önce kimlik ve bilet kontrolü yapılıyor.

Çim Halı ile Bahçeniz Her Zaman Yeşilliğini Korusun Çim Halı ile Bahçeniz Her Zaman Yeşilliğini Korusun

5. Uçak İçi deneyimi ve Yolculuk

İlk kez uçak seyahati yapacak olanlar için yaşayacakları kişisel deneyim heyecan verici olabilir. Sana vereceğim çeşitli tüyolarla bu deneyimi daha keyifli hale getirebilirsin.

Koltuğa yerleşme: Koltuk numarası, biletlerde yazılı oluyor. Kabin memuru aracılığıyla veya kendin bularak koltuğuna oturabilirsin. El bagajını baş üstü dolaplarına ya da koltuğun yanına yerleştirmelisin.

Kemer takma: Uçak kalkış ve iniş sırasında kemerin mutlaka bağlı olmalı. Uçuş sırasında türbülans gerçekleşirse kemer ikaz ışıkları yandığında kemerini takmayı unutma.

Kabin içi kurallar: Cep telefonu ve elektronik cihazlar kalkış ve iniş sırasında kapalı olmalı. Uçuş sırasında ise uçak modu aktif olarak kullanabilirsin.

6. Yolculuk Sonrası ve Varış Süreci

Uçak yolculuğundan sonra işlemler devam ediyor. Yapman gerekenleri senin için listeledik.

Pasaport kontrolü (dış hatlar için): Yurt dışı uçuşlarında pasaport kontrolünden geçmen gerekiyor. Bazı durumlarda bu kuyruğun bitmesi 1 saati buluyor. Sen pasaportunu ve gerekli tüm belgeleri hazırda bulundur.

Bagaj teslim alma: Bagaj teslim alanına yönelerek uçuş numarasına göre hangi banttan bagajını alacağını takip etmen gerekiyor. Ekranlardan bu bilgiye ulaşabilirsin. Bulamaman durumunda görevlilerden yardım isteyebilirsin.

Varış noktasına ulaşım: Havaalanından şehre veya gideceğin noktaya ulaşman için havalimanı yakınlarında bulunan toplu taşıma araçlarından, servislerden veya taksilerden yararlanabilirsin.

7. İlk Kez Uçağa Bineceklerin Merak Ettiği Sorular

İlk kez uçak yolculuğu yapacakların merak ettiği bazı sorular bulunuyor. Senin için bunlara yanıt veriyoruz.

Uçağa sıvı alınıyor mu? El bagajında ​​100 ml'den büyük sıvı koyamazsın.

Koltuk seçimi nasıl yapılır? Online check-in sırasında ya da havaalanında ek ücret ödeyerek koltuk seçimi yapabilirsin.

Uçuş için hangi belgeler gerekli? İç hat uçuşlarında kimlik yeterliyken, dış hat uçuşlarında pasaportun mutlaka yanında olmalı.