Mobil işletim sistemlerinin sürekli gelişen dünyasında, iOS ve HyperOS, ara yüzdeki benzersiz özellikleri ve en popüler ara yüzler nedeniyle popülerlik kazanmıştır. numaraları sattığı için. Gösterdikleri benzerlikleri ve farklılıkları gözden geçirmek için bu iki sistemin karşılaştırmasına bakalım. iOS ve HyperOS'un bu kadar benzer olmasının temel nedeni Xiaomi'nin Çin'de Apple'ın yerini almaya çalıştığı mücadeledir. HyperOS, iOS'a çok benzediğinden Apple'dan Xiaomi cihazlarına geçmek isteyen kullanıcılar farklı bir duygu yaşamamaktadır.

Kontrol Merkezi

Kontrol Merkezinden başlayarak hangisinin iOS hangisinin HyperOS olduğunu anlamak mümkün değil. Ancak dikkatli baktığımızda HyperOS'ta daha yuvarlak kısayol tasarımının mevcut olduğunu görüyoruz. HyperOS ve iOS'un her ikisinde de bir müzik çalar kutucuğu bulunur. HyperOS ve iOS'taki döşeme renkleri aynı, mavidir. Genel bir bakış yaptığımızda iOS kontrol paneli ile HyperOS kontrol paneli hemen hemen aynı.

Kilit Ekranı Özelleştirmesi

Kilit ekranı özelleştirmelerine bakacak olursak HyperOS ile Xiaomi cihazlarına iOS'a çok benzeyen kilit ekranı özelleştirme seçenekleri eklenmiş. İOS'ta mevcut olan özelleştirme özelliklerinden daha fazla özelleştirme özelliği vardır. Kaydedilen kilit ekranları arasında geçiş yapmak iOS'ta sol ve sağ hareketlerle mümkün olurken HyperOS'ta yukarı aşağı hareket etmek yeterli.

HyperOS'ta kilit ekranına widget ekleme özelliği genişletildi. İOS'ta saatin altına tek bir widget yerleştirebilirken HyperOS'ta saatin altına 3 widget yerleştirebilirsiniz. Tarih yerine istediğimiz metni de yazabiliriz. Ayrıca kilit ekranı duvar kağıdına bulanıklaştırma efekti ve atlıkarınca efektleri gibi çeşitli efektler eklemek mümkündür.

Ayarlar

Ayarlar menüsü, her iki işletim sistemi de bazı çarpıcı benzerlikleri paylaşıyor. “Ayarlar” etiketinin yerleşimi ile kullanıcı hesabına ilişkin bilgiler aynıdır. Orijinal Android'de "Ayarlar" metninin sağında bir profil resmi bulunurken, Xiaomi, sağda bir profil resmi ekleyerek iOS'a benzer bir tarzı benimsedi. Üstelik ayarlar menüsü simgelerinin arka plan renkleri de iOS ile birebir aynı.

Çevirici

Çevirici uygulamaları karşılaştırıldığında HyperOS daha kullanıcı dostu tasarımıyla öne çıkıyor. iOS yalnızca bir tuş takımına sahipken, Xiaomi son aramaları tuş takımının üstüne ekler. Alt çubuğa bakıldığında her iki sistemde de iOS düzenine benzeyen benzer menü düğmeleri bulunur. Ancak alt çubuktaki simgeler dışında HyperOS ile iOS arasında arama ekranında çok az benzerlik bulunuyor.

Kişiler

Kişiler uygulamasında ise özellikle “Profilim” bölümünde benzerlik daha belirgin. Fotoğrafımız “Profilim” bölümünde görülebilseydi, HyperOS'taki Kişiler uygulaması iOS ile neredeyse aynı olurdu. Alfabetik listeleme formatı ve "Kişiler" etiketinin konumu, iOS benzeri bir hisse katkıda bulunuyor.

Fotoğraflar

Her iki sistemdeki Galeri uygulaması, eşleşen alt çubuk simgeleriyle neredeyse aynı görünüyor. En önemli fark, son fotoğrafların düzenlenmesinde yatmaktadır; iOS bunları en alta, HyperOS ise en üste yerleştirir. İkinci seçenek daha sezgisel bir kullanıcı deneyimi sağlayabilir.

WhatsApp'tan Instagram’a Gelen Yeni Özellikler! WhatsApp'tan Instagram’a Gelen Yeni Özellikler!

Alarm

Alarm uygulamasında ikisi arasında çok az benzerlik vardır. iOS, daha kapsamlı seçeneklere sahip turuncu temalı bir arayüze sahipken, HyperOS sadeliği tercih ediyor. HyperOS, alarma kadar kalan süreyi görüntülerken iOS, sabah alarmını ekranın üst kısmında rahatlıkla gösterir.

Hesap Makinesi

Hesap Makinesi uygulamasını karşılaştırdığımızda her ikisi de tasarım açısından farklı ancak konumlandırma açısından aynı olan hesap makinesi uygulamasıdır. HyperOS'ta sekmeler arasında geçiş yaparak ek olarak para birimi dönüştürme özelliğini de kullanabilirsiniz. Hesap makinesi uygulamasını sol üstteki butona basarak resim içinde resim özelliğini kullanarak açılır pencere olarak da kullanmak mümkün. Ekranı yana çevirdiğimizde her iki hesap makinesinde de gelişmiş özellikler açılıyor.

Takvim

HyperOS ve iOS'taki Takvim uygulamaları oldukça farklıdır. HyperOS yalnızca ayrıntıların ekrana sıkıştırıldığı aylık bir takvimi görüntülerken, iOS kullanıcıların tüm takvimde gezinmesine olanak tanıyor. Bir etkinlik varsa iOS'ta ilgili günün altında kırmızı bir daire görünür.

Pusula

Pusula uygulamaları önemli ölçüde farklılık göstermektedir. HyperOS rakım ve hava basıncı gibi ek özellikler sağlarken iOS koordinatlara ve pusula yönüne odaklanır. HyperOS'un pusula uygulamasının daha işlevsel olduğu kanıtlandı.

Pil

Pil bilgileri ekranını karşılaştırdığımızda ise bambaşka bir arayüz görüyoruz. HyperOS'un ekranın üst kısmında kalan büyük bir pil paneli var. İOS'ta pil yüzdesi ve pil tasarrufu seçenekleri panelin üst kısmındadır. HyperOS'ta daha fazla pil tasarrufu seçeneği mevcuttur. Buradan performans ayarlarını da yapabiliriz. Ekranın alt kısmında her iki cihazda da pil seviyesi geçmişi ve ekran kullanım süresi bulunmaktadır. Ek olarak, iOS'un bir etkinlik izleme özelliği vardır. Bu, HyperOS'taki başka bir menüde bulunur.

Telefon Hakkında

“Telefon Hakkında” bölümünde HyperOS basit bir özet sunarken, iOS ise kapsamlı ayrıntılar sunuyor. HyperOS üzerinde aynı bilgilere ulaşmak için ek bir menüye girmek gerekiyor. Ancak HyperOS üzerindeki “Telefon Hakkında” bölümü estetik açıdan oldukça hoş.

Hava Durumu

Hava Durumu uygulamaları hareketli gökyüzü arka planıyla ortak bir noktayı paylaşıyor. Her iki arayüzün üst kısmında konumla birlikte "yüksek", "düşük" ve "mevcut sıcaklık" görünür. iOS ayrıca HyperOS'ta bulunmayan bir özellik olan saatlik hava durumu bilgilerini de görüntüler.

Sonuç olarak, iOS ve HyperOS bazı görsel benzerliklere sahip olsa da, çeşitli uygulamalardaki işlevsellik ve tasarım açısından önemli farklılıklar göstermektedir. Her işletim sistemi, ilgili kullanıcı tabanlarının tercihlerine hitap eden benzersiz bir kullanıcı deneyimi sunar.