Niğde’de Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan cam işleme kursunda kadınlar hem cam işleme sanatını öğreniyor hem de kendi takılarını kendileri üretiyor.
Cam işleme kursuna katılan kadınlar, işlenebilir cam çubuklarla nazar boncuğu, balık, kuş figürleri gibi hediyelik objeler ve takılar üretirken çöpe gidecek cam malzemelerin de geri dönüşümünü sağlıyor. Cam işleme sanatına kadınların büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Usta Öğretici Tülin Biltekin, "Halk Eğitim sadece dikiş nakış kursları ile sınırlı değil. Çok fazla kursumuz var bunlardan biri de cam boncuk. Çok fazla talep var. Buraya hanımlar geliyorlar hem kendilerini geliştiriyorlar hem de satış yapıp gelir kaynağı üretebiliyorlar. Gayet keyif alıyorlar burada olmaktan. Genelde takı da kullanılan, makromede, bazı süs eşyalarında kullanılan ürünler çıkıyor ortaya. Kursiyerin ne istediğine bağlı. Kendilerinde kullanım alanını kendileri belirliyorlar aslında. Birçok alanda kullanılabilir ama genelde küçük objeler ve genellikle takıda kullanılıyor" dedi.
"Öğrendiklerini gelir kaynağı yapabilirler"
Cam boncuk işlemenin beynin iki tarafı da aynı anda çalıştırdığını beceri gelişirken vizyonunda geliştiğine değinen Biltekin, "Halk Eğitim’de herkesin ilgisini karşılayacak bir kursumuz mutlaka var. Kursiyerler kendilerine gelir kaynağı yapabilecekleri bir kurstan yararlanabilirler. Çok fazla imkan var ve kullanmalılar bunu" diye konuştu.
Kursiyer Aysel Yavuz ise, "Alevde camın dansı çok güzel bir şey. Çeşitli şeyler üretmeye devam ediyoruz. Ticari anlamda bilmiyorum onu zamanla karar vereceğim işi profesyonel olarak öğrenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Şuan o aşamada değiliz ama çok isterim. Dışarıdan bakıldığı zaman zor geliyor ama işin içine girildiği zaman hiç zor değil, çok keyifli. Artık dışarıda almak yerine kendi takımımızı kendimiz üretip kullanabiliyoruz. Eşe dosta hediye veriyoruz. Satış da yapabiliyoruz" ifadelerini kullandı.