n
n n “AFŞİN BEY -1”
n n
n n Hepinize sağlık ve huzur dolu Ramazanlar diliyorum.
n n Bu Ramazan boyunca, her Ramazan olduğu gibi unutulacağı kesin olan ancak minnet ve şükranla anmamız gerektiğine inandığım kendi kahramanlarımızı paylaşacağım. Birkaç isim sığdırabileceğim ancak hem bu toprakları kimlerden aldığımızı bir kere daha hatırlayacağız hem de sorunlu gördüğümüz ya da sorunsuz diğer şehirlerimizin 1000 yıllık mazisine dönerek, oraları ve fatihlerini, serdarlarımızı bir kez daha yad edeceğiz inancındayım. İlk iki yazımızın konusu Afşın diğer bir deyişle Afşin Bey ile başlıyoruz.
n n Bugün Maraş ın ilçesine ad olmuş bu kahramanı unutmak ya da umursamamak vicdanlarda boşluk doğurmaktadır. Elde ettiğimiz şartlar, uğruna kurtuluş mücadelesi verdiğimiz yaşadığımız topraklar, şereflendiğimiz İslam, milletimize bedava bahşolunmamıştır. Canlarından, kanlarından, mert yüreklerinden emanet aldıklarımız, bizden sonraya emanet edeceklerimizdir. Ruhları şad mekânları cennet olsun.
n n “Bismillah diyerek baştan
n n Süzüldüm Güney’e Muş’tan
n n Atım hoşlanmaz yavaştan
n n Fatih’i benim Maraş’ın:
n n Adım Türkmenoğlu Afşın” …(N.Y.G.)
n n Böyle başlamıştı onu anlattığı şiirine rahmetli Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu. Bu gün vatan dediğimiz bu toprakları, bize armağan edici yiğitlerden bir yiğitti Afşin Bey.
n n Anadolu göğünde ilk ezan, toprağında ilk safı onlar tuttu. Müslüman Anadolu’nun hamuru oldular.
n n
n n “Bir gün olsun diye bizim
n n Toprağına değdi dizim
n n Üzerinde parmak izim
n n Var bu ülkede her taşın
n n Adım Türkmenoğlu Afşin”…(N.Y.G.)
n n
n n Kaynaklarda ilk olarak 1016-1021 yılları arasında Çağrı Bey kumandasında batıya yapılan seferlerde rastlanır. Sultan Tuğrul’dan sonra Büyük Selçuklu Devleti sultanı olan Alparslan, 1064 yılında Gürcistan ve Doğu Anadolu’ya seferler düzenler Fethettiği bölgelere Selçuklu valileri atar. Gürcistan’a Emir Fadlun’u, Van Gölü havzasına Sakaroğlu Ebü Duelf’i, Ardahan-Kars-Ağrı ve Erzurum’u da içine alan bölgeye Ebussevaroğlu Minuçehr’i atar.
n n 1066 yılına gelindiğinde Alparslan, Selçuklu’nun büyük devlet adamı Hacip Gümüştekin’i, Afşin Bey ile birlikte Anadolu fetihlerini yönetmekle görevlendirir.
n n Afşin ve diğer emirlerin kumandasındaki Selçuklu birlikleri, Murat ve Dicle ırmakları havzalarından ilerleyerek güneye Elcezire’ye (Mezopotamya nın, kuzey sonundadır. Doğudan Siirt, Muş; Güneyden Mardin; Batıdan Urfa, Adıyaman, Malatya; kuzeyden Elazığ ve Bingöl illeriyle sınırdaştır.) inip Ergani ve Nizip yörelerindeki Bizans kalelerini fethederek, Nusaybin’i de kuşatıp Bizanslıları terki diyara mecbur bırakırlar.
n n Afşin Bey, Fırat Irmağı nı geçerek Adıyaman bölgesine akınlar düzenler. Bu akınlardan iyice bunalan Bizans, 3 büyük komutanını baskıların önüne geçmek üzere görevlendirir. Aruandanos başta olmak üzere hepsi esir alınır.
n n Bu başarılı seferlerden sonra Hacip Gümüştekin, Afşin ve diğer Selçuklu komutanları büyük ganimet ve tutsaklarla beraber Selçuklu harekat üssü haline getirilen Ahlat’a döner.
n n Bu arada sebebi kaynaklarda yer almayan bir nedenden dolayı Hacip Gümüştekin, Afşin Beyin kardeşini öldürür. Neden öldürüldüğüne dair bir bilgi maalesef kaynaklarda yoktur. Ancak Afşin Bey kardeşinin ölümünden sorumlu tuttuğu Gümüştekin’i bir tartışmada öldürür.
n n Gümüştekin’in kaybı Alparslan’ı çok üzer ve bunu üzerine Afşin Bey ile araları açılır. Sadece buyruğundaki çok sayıdaki Türkmen atlıyla Ahlat’ tan ayrılıp Anadolu içlerine akınlara başlar…
n n
n n Alpaslan’dan buyruk aldım
n n İklim-i Rum İçre daldım
n n Ufuklar üzre at saldım
n n Öncüsüyüm bu yarışın
n n Adım Türkmenoğlu Afşın
n n …
n n Sağlıcakla kalın.
n