CCS Insight'ın, gelecek yıl üretken yapay zekanın "soğuk duş" anına ilişkin bir uyarıyı da içeren, teknoloji endüstrisine yönelik 2024 ve sonrası tahminleri özeti, aynı zamanda tüketici cihazlarında çizikler gibi küçük hasarları onarmak için kendi kendini iyileştirebilen ekranların olasılığını da kapsıyor ve ezikler. Analist firma bu ekranların önümüzdeki beş yıl içinde burada olacağına inanıyor.

Teknoloji, ekranın yüzeyinde nano kaplama kullanılarak çalışacak. Ekran çizilirse kaplama havayla reaksiyona girerek yeni bir malzeme birikmesi oluşturarak işareti doldurur.

Teknoloji gözle görülür büyük çatlakları onaramayacak ancak telefonları cepte taşıyarak veya günlük kullanımda oluşan çizikleri ortadan kaldırabilmeli.

CCS Insight, bir telefon şirketinin veya Corning gibi bir cam üreticisinin 2028'den önce kendi kendini onaran ekranları piyasaya süreceğine emin olduğunu söyledi.

Daha önce ekranların kendi kendini iyileştirme girişimlerine tanık olmuştuk. LG, 2013 yılında dikey kavisli, esnek ekranıyla G Flex'in arka kapağında kendi kendini onaran bir kaplamaya sahip olmasıyla övünmüştü. Ancak pek iyi değildi. Aynı teknoloji 2015 G Flex 2'de de kullanıldı. Yine etkileyici olmaktan uzaktı, herhangi bir şeyin yapılması saatler sürüyordu ve çoğu zaman hiç çalışmıyordu.

2017 yılında, termal döngü yoluyla kendini yeniden şekillendirerek (sıcaklığını hızla değiştirerek) hasarı onarabilen bir malzeme olan "şekil hafızalı polimer" kullanılarak açıklanan bir Motorola patenti ortaya çıkarıldı. Ekranın üst kısmına uygulanan ısı, telefonun kendisi tarafından sağlanabiliyor.

828b050af

Instagram Hikayelerini Gizlice İzle ve Şekilli Yazılarla Profilini Özelleştir Instagram Hikayelerini Gizlice İzle ve Şekilli Yazılarla Profilini Özelleştir

Bir başka belirgin gelişme ise 2017 yılında Japonya'daki bilim adamlarının oda sıcaklığındaki çatlaklardan kendini iyileştirebilen yeni bir cam türü keşfetmesiyle gerçekleşti. Sadece el basıncıyla bir telefon ekranının onarıldığı söyleniyordu.

Apple bile işin içinde. Cupertino şirketine 2020 yılında kendi kendini onaran ekrana sahip katlanabilir bir iPhone için patent verildi .

Elbette kendi kozmetik çiziklerini etkili bir şekilde gideren telefonları görmeyi hâlâ bekliyoruz, ancak CCS Insight bunların birkaç yıl içinde burada olacağından oldukça emin görünüyor.