Ekonomik kriz sürecinde özellikle kira miktarları fahiş düzeyde artmıştı. İstanbul İzmir Ankara gibi Büyük şehirlerde yaşayan vatandaşlar kirasını ödemekte güçlük çekiyor. Bu sebeple de devlet gibi Belediyelerde devreye girdi. Kira yardımı ödemeleri onaylandı, o şartı Taşıyan herkes başvuru yapabiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kazandıracak yeni projesinin detaylarını açıkladı. İBB, riskli yapıların yenilenmesinde KİPTAŞ ile iş birliği yaparak hak sahiplerine mali destek sağlayacak.

İstanbul'daki riskli binaların yenilenmesi amacıyla İBB, dar gelirli vatandaşlara ve emeklilere yönelik mali destek sunacak. Bu kapsamda, hak sahipleri KİPTAŞ ile yapacakları ön sözleşme ile İBB'nin yeniden yapım maliyeti destek programına dahil olabilecekler.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DESTEK ORANLARI

Hak sahiplerinin gelir durumuna göre değişen destek oranları ile yenileme maliyetlerinin yüzde 40 ile yüzde 65'i arasında bir destek sağlanacak. Dar gelirli vatandaşlar ve emekliler bu destekten daha yüksek oranlarda faydalanacak. İBB Meclisi’nin onayına sunulacak olan bu teklif, hızlı tarama testine başvuran ve "E sınıfı" yani çok riskli bina grubuna dahil olan yaklaşık 6.920 yapı için de acil eylem planlarını içeriyor. Bu binalarda oturan vatandaşlara ek kira yardımı yapılacak.

DEPREM RİSKİ VE KENTSEL DÖNÜŞÜM

Son haftalarda Sefaköy Kartaltepe ve Bahçelievler'deki binaların yıkılması ve kat çökmeleri, İstanbul’daki çok riskli binalar konusunu tekrar gündeme getirdi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, yeni projenin ayrıntılarını paylaştı ve bu projenin, özellikle dar gelirli vatandaşlar için önemli bir destek sağlayacağını vurguladı. Akgün, İBB Meclisi’ne sundukları teklifin hayata geçmesiyle birlikte, kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılacağını belirtti.

PROJE TEKLİFİ VE UYGULAMA AŞAMALARI

İBB'nin kentsel dönüşüm projesi kapsamında, hak sahiplerine mali destek sağlanacak. Bu destekten yararlanmak için yapıların, 6306 Sayılı Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmesi ve İstanbul Yenileniyor platformu kapsamında uzlaşmaya varılmış olması gerekiyor. Hak sahiplerinin başka bir taşınmazı olmaması veya sadece yüzde 50 ve daha az hisseye sahip olması gerekiyor.

Mali destek oranları, hak sahiplerinin gelir durumuna göre belirlenecek. Hane içi toplam geliri 2 asgari ücretin altında olanlara yüzde 60, emeklilere ise yüzde 65 oranında destek sağlanacak. İlk etapta "İstanbul Yenileniyor" platformuna başvuran ve uzlaşma sağlanan 25 bin hane için yaklaşık 5 milyar TL destek sağlanacak.

GEÇİCİ KİRALIK KONUTLAR VE HIZLI TARAMA

Bayrampaşa’da geçici konut hizmeti hayata geçirilecek. Yıkımı tamamlanan dönüşüm alanlarındaki KİPTAŞ’a ait stok daireler, geçici kiralık konut olarak kullanılacak. Yeni proje için uzlaşan ve eski bağımsız biriminin yıkımına izin veren hak sahipleri bu imkandan yararlanabilecek.

Deprem riski yüksek yapıların hızlı tespiti için ilçe belediyeleri ile protokol yapılacak. Bu protokoller, koordineli ve hızlı çalışmayı sağlayacak, bina incelemelerinde yeterli sayıda ekip ve ekipmana ulaşılmasını mümkün kılacak. İBB ekipleri, bugüne kadar 113 bin 450 binayı ziyaret ederek 35 bin 27 binada inceleme yaptı.

EMEKLİLERE KİRA YARDIMI

Yüksek risk grubuna dahil E sınıfı binaların tahliye, yıkım ve yenileme süreçlerine hız kazandırmak amacıyla bu binalarda oturan emeklilere 9.000 TL, diğer hak sahiplerine ise 7.000 TL kira yardımı yapılacak. Bu destek, acil dönüştürülmesi gereken 6.920 bina ve toplam 62.000 bağımsız birimdeki yaklaşık 80 bin kiracı için sağlanacak.