n
nn Ey eski ölüler kalkın mezardan
nn Dünyayı bir daha görün de gidin
nn O günler mi berbat yoksa bugün mü
nn Biz değil, siz karar verin de gidin…
nn “A. Karakoç”
nn Modernizmin dili ve biçimiyle beraber aldığı göçün kültürel erezyonuna karşın, yerel kültürünün egemenliğini koruyamamış her bir şehir, sadece insanını değil, ruhunu, kokusunu, rengini, derinliğini, mazisini, tarihini de kaybetmektedir. En belirgin örneklerden yola çıkarak anlatmak gerekirse; İstanbul, Kocaeli ve Samsun, modernizmin dil ve biçimiyle beraber aldığı göçün kültürel erozyonuna karşın yerel kültürünün egemenliğini koruyamamışken, Konya, Kayseri ya da Erzurum yerel kültürün egemenliğiyle varlığını devam ettirebilmiştir. Derinliğini, ruhunu, mecazını üç beş mimari mekanda değil, şehrin bütününde koruyabilmişlerdir. (İstanbul, evlerini kaybetmiştir mesela sokalarını da. Samsun da öyle değil mi? Türküsü yakılmış o meşhur Samsun evlerinden geriye ne kaldı, hangi mimari proje imdada yetişti? Daha 3-5 yıl öncesine kadar Samsun törenlerinde bile Tarbzon-Artvin yahut Adıyaman yöresi halk oyunları oynanırdı.) Benzer bir durumu küreselleşmeye karşı yaşayan Türk kültürü de, kendi kültürel egemenliğinin varlık mücadelesi vermektedir.
nn Bu çerçevede kültürel egemenliğinin mücadelesini veren, kendi kültürel değerleriyle varlık mücadelesini, hakim bir sonuçla neticelendirmek isteyen bir Samsun’a omuz veren 21 vakıf ve dernekli Samsun Kültür Sanat Platformu, örnek bir çalışmayla sağlam temelleri üzerine kat çıkıyor. Özel başlıkla özel bir çalıştay başlatıyor. Takip eden yıllarda da devam edecek bir çalıştay.
nn Samsun Kültür ve Sanat Çalıştayı…
nn “Samsun’un kültür ve sanat potansiyellerine güç katmak, bu potansiyelleri doğru ve orantılı yönlendirmek, kültürün ve sanatın problemlerine sahip çıkmak ve dile getirmek, yeni etkinliklerin planlamasına katkılar sunmak, sanatçıları, yazarları ve tasarımcıları desteklemek, sosyal farkındalık yaratıcı projeler geliştirmek veya geliştirilen projeleri desteklemek, Samsun’un tüm kurum ve kuruluşlarının katılımlarını sağlayarak bir birliktelik sergilemek, sanat ve kültür adına problemlerin dile getirilmesine zemin hazırlamak, çözümler üzerine tartışmalar gerçekleştirmek, yeni projeleri gündeme getirmek ve bunları kamuoyuna yansıtmak üzere planlanlanan çalıştay ile kentin kültür, sanat kenti olabilmesi için bir yol haritası belirlenmeye çalışılarak Samsun yerel kültür politikalarının oluşturulması planlanmaktadır.” Bu cümlelerle amacını ifade edebileceğimiz çalıştayımıza, bu şehre dair sorumluluk taşıyan her bir değeri davet ediyoruz.
nn 30 Nisan 2013 tarihinde eski Eğitim Fakültesi yeni adıyla Samsun İlkadım Kültür ve Sanat Kampüsü OMÜ Sahnesi’nde gerçekleştirilecek çalıştaya bekliyoruz.
nn Sabah saat 08:30 başlayacak çalıştayımızda 4 oturumlu bir çalışma öngörülmektedir. Ana ekseni iki “P” üzerinde, “problemler” ve “projeler” başlıklı olarak işlenecektir. Sabah 2 öğleden sonra 2 olmak üzere toplam 4 oturum olarak planlanmaktadır. 1.Oturum: Edebiyat- Tiyatro, 2. Oturum: Görsel sanatlar, 3. Oturum: Müzik ve Folklor, 4. Oturum ise Kültür ve tarih.
nn Çalıştayda ele alınacak ana başlılar ise şöyle: 1. Samsun’un Türkiye’de ve Karadeniz coğrafyasında kültür sanat alanındaki mevcut durumu ve konumunun tespit edilmesi 2. Samsunluların kültür sanat alanındaki ihtiyaç ve önceliklerinin belirlenmesi 3. Samsun’un Karadeniz’e kıyısı olan kültür şehirleriyle işbirliği kurması ve ortak kültür ve sanat projelerinin oluşturması yolunda uluslararası adımların atılması 4. Samsun’un kültür ve sanat altyapısı ve etkinlikleri bakımından zenginleştirilmesi ve Samsun kültürel yaşamına planlı bir canlılık getirmenin yanında, kentte yaratıcı/kültürel endüstrilerin ve bilimsel/kültürel üretimin gelişmesinin özendirilmesi ve desteklenmesi amacıyla gerekli adımların atılması 5. Samsun’un tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkılması ve kent merkezinin kültür turizmine uygun olarak yeniden işlev kazandırılarak Samsun’un Türkiye’de ve Karadeniz’de yeni bir kültür-sanat yeri olarak imaj ve konumunun güçlendirilmesi 6. Yerel kültür politikaları alanında yapılacak çalışmalara kentlileri de dâhil edecek katılımcı yaklaşımların, oluşturulması.
nn Bu şehrin size ihtiyacı var, bu kültürün bu sanatın da. Ya kendi kültürümüzün başka kültürler karşısında yenilgisine seyirci kalacağız ya da omuz verip yaşam mücadelesine katkı sağlayacağız. 30 Nisan Salı günü kendi kültürümüze, yaşadığımız şehre bir değer de siz katın lütfen.
nn Sağlıcakla kalın…
nn
nn
nn
n