Küt Böreği Tarifi
Malzemeler
- 1 kilo un
- 1 yemek kaşığı tuz
- 3-3,5 su bardağı su
- 250 gram tereyağı
- Üzeri için:
- Pudra şekeri
Yapılışı
- Unu yoğurma kabına alın ve ortasını havuz gibi açın.
- Havuzun içine suyu ve tuzu ekleyin ve yoğurmaya başlayın.
- Hamur ele yapışmayan, yumuşak bir kıvam alana kadar yoğurun.
- Hamuru streç filme sarın ve 30 dakika dinlendirin.
- Dinlenen hamuru 6 eşit parçaya bölün.
- Her bir parçayı merdane ile çok ince bir şekilde açın.
- Açtığınız yufkaların üzerine erittiğiniz tereyağını sürün.
- Yufkaları üst üste dizin ve tekrar merdane ile açın.
- Açtığınız yufkayı rulo şeklinde sarın ve 12 eşit parçaya kesin.
- Kestiğiniz parçaları yağlanmış fırın tepsisine dizin.
- 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkan börekleri sıcakken pudra şekeri ile süsleyin.
Afiyet olsun!
Püf Noktaları
- Hamuru yoğururken çok fazla su eklememeye dikkat edin.
- Hamuru dinlendirirken serin bir yerde bekletin.
- Yufkaları açarken çok ince açmaya özen gösterin.
- Börekleri fırına vermeden önce üzerine bir yumurta sarısı sürebilirsiniz.
Değişiklikler
- Küt böreğini tatlı olarak yapmak isterseniz, pudra şekeri yerine toz şeker veya tarçın şekeri kullanabilirsiniz.
- Böreğin içine peynir, patates veya kıyma gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.
Kürt Böreği Tarifi
Malzemeler:
- 1 kg un
- 1 dolu yemek kaşığı tuz
- 700 ml su (3.5 su bardağı)
- Ayçiçek yağı (iç harcı için)
- Peynir (iç harcı için)
- Yumurta sarısı (üzeri için)
Yapılışı:
-
Unu geniş bir kaba alın. Tuz ve suyu ekleyin ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru üzerini streç filmle kapatarak 30 dakika dinlendirin.
-
Hamuru 4 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı ince bir yufka haline getirin.
-
Yufkaları ayçiçek yağı ile yağlayın. Peyniri yufkaların üzerine eşit olarak yayın.
-
Yufkaları gül şeklinde sarın.
-
Gül böreklerini yağlı bir fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün.
-
Kürt böreğini 180 derece fırında 30-35 dakika pişirin.
-
Kürt böreği piştikten sonra fırından çıkarın ve dinlendirin. Daha sonra servis edin.
İç harcı için farklı malzemeler de kullanabilirsiniz. Örneğin, ıspanak, kıyma veya patates kullanabilirsiniz.