Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıdadaki KDV istismarının önüne geçmek ve bu konudaki tereddütleri gidermek için önemli bir düzenleme yaptı.

K D V

Lokanta ve kafeler, sattıkları yiyecek ve içecekte de KDV'yi yüzde 10 olarak hesaplayacak.

Ne Değişti?

Çukurcalı çiftçilere 29 bin adet fide dağıtıldı Çukurcalı çiftçilere 29 bin adet fide dağıtıldı

Lokantalar, kafeler ve pastaneler gibi işletmeler, kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edip sattıkları ürünler için KDV'yi yüzde 10 (alkollü içeceklerde yüzde 20) şeklinde hesaplayacak.

Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışları da aynı kapsamda olacak.

Yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunan işletmelerin yaptıkları satışlar da bu kapsamda değerlendirilecek.
Neden Düzenleme Yapıldı?

Denetimler sonucunda bazı lokanta veya kafelerin yeme içme hizmeti yerine et, su, meyve suyu gibi ürünleri satmış gibi gösterdiği ve KDV oranını yüzde 10 yerine yüzde 1 olarak hesapladığı tespit edilmişti. Bu durum, haksız kazanç ve haksız rekabete yol açıyordu.

Düzenlemenin Amacı Nedir?

KDV oranlarında herhangi bir artış yapılmadan, yanlış uygulamaların ve suistimallerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
İşletmelerin vatandaştan aldığı KDV'nin doğru belgelendirilmesi sağlanarak, vergi adaleti ve şeffaflık artırılıyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Açıklaması:

"KDV artışı yapılmadı! İşletmelerin vatandaştan aldığı KDV’nin doğru belgelendirilmesi için düzenleme yapıldı. Bu konuda hassasiyet gösteren ve bizlere bilgi veren vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz."

Sonuç Olarak:

Lokanta ve kafelerde KDV'de bir artış söz konusu değil. Yapılan düzenlemeyle, gıdadaki KDV istismarının önüne geçilmesi ve vergi adaletinin sağlanması amaçlanıyor.

Editör: Arda KERSU