n

n
n Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Kanuni Sultan Süleyman’ın saltanatının 30 yılını at sırtında geçirdiği yolundaki çıkışı’ unutulmaya yüz tutan bir tartışmayı yeniden gündeme getirdi. Batılılar tarafından ‘Muhteşem’ unvanıyla da anılan Kanuni Sultan Süleyman, Muhteşem Yüzyıl dizisinin ima ettiği gibi ömrünü haremin zevk ü sefası ve de entrikaları arasında mı yoksa Başbakan’ın söylediği gibi en azından otuz yılını at sırtında mı geçirdi? Hangisi doğru? Ne yazık ki, ikisi de doğru değil. Tarih ne yalanı ne de yanlışı kabul eder. Reyting kaygısıyla yapılan saptırmalar da siyasi söylemler de tarihin gerçeği karşısında anlamsızlaşır.
n
n
n
n Kanuni Sultan Süleyman’ın hayatında bilinmeyen en ufak bir husus yoktur. Tüm seferlerinin ne zaman başlayıp ne zaman bittiği ay ay, gün gün bilinmektedir. Hesaplamak için çaba sarf etmeye de gerek yoktur. Tanınmış tarihçilerimizden rahmetli Yılmaz Öztuna’nın o büyük hacimli ve oldukça muhtevalı Büyük Türkiye Tarihi’nde bütün bilgiler son derece kapsamlı olarak vardır. Biraz merak etmek, açıp bakmak ve o bilgilere sadık kalmak yeterlidir.
n
n
n
n Kanuni Sultan Süleyman, 46 yıllık saltanatında 13 sefere çıkmıştır. İlk sefer-i hümayunu Belgrad’a, son seferi-i hümayunu ise Zigetvar’adır. Ve Zigetvar seferinde, kalenin fethinden altı saat evvel hayata veda etmiş, kalenin zaptını görememiştir. Bu 13 sefer-i hümayunun( Osmanlılarda padişahın katıldığı seferlere sefer-i hümayun denirdi) 10’u batıya, üçü de doğuya olmuştur. Batı seferlerinin hepsinde orduyu hümayun baharla birlikte İstanbul’dan yola çıkmış sonbaharla birlikte geri dönmüştür. Doğuya yapılan üç seferde de ordu İstanbul’a dönmemiş, padişah kışı Bağdat seferinde Bağdat’ta, İran seferinde Halep’te, Nahçıvan seferinde ise Amasya’da geçirmiştir. Bu 13 sefer, bu üç kış konaklaması da dahil toplam 10 yıl, 3 ay, 5 gün sürmüştür. İşte Muhteşem Süleyman’ın at sırtında geçen saltanatı bu kadardır. Hatta bazıları Bağdat, Halep ve Amasya’daki toplam bir buçuk-iki yılı bulan bekleme süresini de bu süreden çıkarmakta ve at sırtında geçen süreyi 8 yıla indirmektedir. Ancak bu zorlamadır, saraydan uzakta geçen süre zevk ü sefayla değil savaşa hazırlıkla geçen süredir ve at sırtında geçmiş kabul edilmesi gerekir.
n
n
n
n Kimse bu sefer sayısını ve bu süreyi küçümsemeye kalkmasın. O günün ulaşım ve ikmal şartları içinde doğudan batıya ve insan nüfusunun en yoğun ve rakip devletlerin en kuvvetli olduğu bir coğrafyaya ortalama üç yılda bir sefere çıkmak ve hepsinden de zaferle dönmek her padişaha, her imparatora nasip olacak bir başarı değildir. Kanuni’nin 46 yıllık saltanatında yapılan savaşlar, sadece bu 13 seferden ibaret de değildir. Bunlar Muhteşem Süleyman’ın bizzat katıldığı ve komuta ettiği savaşlardır. Bunların dışında her bahar karada ve denizde bir başka hedefe seferler düzenlenmiş ve o seferler sayesinde Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırları 14 milyon kilometrekareyi aşmıştır.
n
n
n
n Yapılması gereken iş tarihi tarihçilere bırakmaktır.
n

n

n
order abortion pill on line abortion pill where can i buy abortion pills