Araç sahibi olmak isteyenler için son dakika haberleri. ÖTV indirimi müjdesi geldi. TBMM'ye sunulan yeni kanun teklifinde ÖTV oranlarının yüzde 80'den yüzde 30'a indirilmesi istendi. Peki ÖTV indirimi hangi araçlar için geçerli olacak? ÖTV indirimi ne zaman başlıyor?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülen yeni kanun teklifi, plug-in hybrid araçlar için ÖTV oranlarında büyük bir indirim öngörüyor. Teklif kabul edilirse, BYD Seal U DM-I modelinin ÖTV oranı yüzde 80'den yüzde 30'a düşecek.

ÖTV İNDİRİMİ BEKLENEN MODELLER

Teklif kapsamında, ÖTV'si yüzde 80'den yüzde 60'a indirilmesi planlanan modeller arasında BMW X1 xDrive30e, SKODA Kodiaq 1.5 TSI PHEV ve DS-9 E-TENSE 250 bulunuyor. Bu modeller, Türkiye pazarında yüksek ÖTV oranları nedeniyle yüksek satış fiyatlarına sahipti.

POTANSİYEL ETKİLENEN DİĞER MODELLER

WLTP (Dünya Çapında Hafif Araç Test Prosedürü) bilgisi henüz kesinleşmemiş veya gelecekte güncellemelerle bu kategoriye girebilecek olan diğer modeller arasında AUDI A3 PHEV, MG E-HS PHEV, CHERY PHEV, DS4, DS7 PHEV, HYUNDAI Tucson PHEV, KIA Sportage PHEV, OPEL Astra PHEV, OPEL Grandland PHEV, CITROEN C5 PHEV ve VOLKSWAGEN Golf PHEV bulunuyor. Bu araçlar, kanun teklifinin onaylanması halinde Türkiye pazarında daha rekabetçi fiyatlarla sunulabilecek.

ÖTV İNDİRİMİNİN ÖNEMİ

Bu ÖTV indirimi, Türkiye'de çevre dostu araçların kullanımını teşvik etmek ve karbon emisyonlarını azaltmak adına atılmış önemli bir adım olarak görülüyor. Özellikle, hükümetin sürdürülebilir ulaşım hedefleri doğrultusunda elektrikli ve hibrit araçların satışının artırılması amaçlanıyor.

ETKİLERİ VE BEKLENTİLER

Eğer meclisten geçerse, bu teklifin otomotiv sektörü üzerinde geniş çaplı etkileri olacak. ÖTV indirimleri, hem tüketici talebini artırabilir hem de Türkiye'nin otomotiv pazarında çevre dostu araçların payını yükseltebilir. Bunun yanı sıra, elektrikli araç altyapısına yapılan yatırımlar ve teşviklerle birlikte, Türkiye'nin elektrikli araç ekosistemini daha da güçlendirmesi bekleniyor.