Raif İnan, geliştirilen gazlaştırma teknolojisi sayesinde karbon salınımının yakmaya oranla 10 kat düştüğünü belirtti. Aynı zamanda 3 kat enerji verimliliği sağladığını dile getiren İnan, bu teknoloji ile biyokömür ve aktif karbon kazanımının mümkün olduğunun altını çiziyor.

Raif İnan: “Gazlaştırma teknolojisi dünyadaki öncü ve en yenilikçi teknolojilerden biri.”

Prof. Dr. Murat Doğru ve M. Raif İnan, Atıktan Enerji üretiminde geliştirdikleri gazlaştırma teknolojisinin dünyadaki öncü ve en yenilikçi teknolojilerden biri olduğunu ve yakmaya göre üstünlüklerini anlattı.

“Gazlaştırma teknolojisinde, atıklar tesise geldiğinde geri kazanılacaklar ayrıştırılıyor ve geri kazanıma gidiyor. Sonra kalan atıkların nem oranı ayarlanarak enerjiye çevriliyor. Yaklaşık 1 ton atıktan 1 MW elektrik üretiliyor. Bu yöntem, atıkları yakmaya göre en az 3 kat daha fazla enerji verimliliği sağlıyor.  Çevre için zararlı karbon salımını yakmaya göre 10 kat daha düşürüyor. Ayrıca bu teknoloji çevre için zararlı toksik gaz yayılımına da engel oluyor. Yatırım maliyeti açısından baktığımızda process yoğunlaştırma uygulandığından gazlaştırmanın yatırım maliyeti yakmaya göre daha düşük kalıyor. Ayrıca bu teknoloji ile farklı sektörlerin büyük ihtiyaçlarından biri olan biyokömür ve aktif karbon olmak üzere önemli bir geri kazanım da söz konusu.”

Seher Çakmak: İstanbul Psikiyatri Uzmanı ile Ruhsal Sağlık Çözümleri Seher Çakmak: İstanbul Psikiyatri Uzmanı ile Ruhsal Sağlık Çözümleri