n
n n Ispanak, yüksek oranda A, C vitamini ve folat içermekte olup aynı zamanda da iyi bir magnezyum kaynağıdır. Ispanak içeriğiyle immun sistemi destekler, deriyi ve saçları sağlıklı tutmaya yardımcı olur. İçerdiği beta karoten ve lutein karotenoidleri ile yaşa bağlı görme hastalıklarına ve gece görlüğüne karşı aynı zamanda da kalp hastalıkları ve bazı kanser türlerine karşı da koruyucudur.
n n BADEM
n n Badem, B12 vitamini, magnezyum, demir, kalsiyum ve posa açısından zengindir. Bir porsiyonunda (8-10 adet) diğer sert kabuklu yemişlere göre daha yüksek oranda kalsiyum içerir. 1 porsiyon badem E vitaminin günlük RDA oranının ’ini karşılar. Diğer sert kabuklu yemişler gibi bademde bitkisel kaynaklı protein içerir. İçeriğinde yağ olarak en fazla tekli doymamış yağ içermesiyle kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı ve kalp sağlığı için de iyi bir besindir.
n n ELMA
n n İyi bir pektin kaynağı olması ve çözünebilir posa açısından zengin olmasıyla kan kolesterolünü düşürmeye ve glukoz seviyesini dengelemeye yardımcıdır. İyi bir antioksidan olan C vitamini içermesiye hücre hasarına karşı koruyucudur. Aynı zamanda damar sağlığını korur ve demir emilimini artırır.
n n YABAN MERSİNİ
n n Araştırmalara göre yaban mersini kronik hastalıkların önlenmesinde yardımcıdır. Yaban mersini aynı zamanda hafızayı güçlendirir ve sağlıklı yaşlanmayı destek olur. Düşük kalorilidir, çözünen posa ve C vitamini içerir. 1 su bardağı yaban mersini 2,7 gr posa, 11 mg C vitamini içerir.
n n BROKOLİ
n n Brokoli, İyi bir folat kaynağının olmasının yanı sıra fito kimyasallarda içerir. Brokoli aynı zamanda çok iyi bir A ve C vitamini kaynağıdır. İçeriğiyle, kalp hastalığı, diyabet, bazı kanser türlerini önmelede yardımcıdır. Antioksidan özelliğiyle de vücut hücrelerini ve göz sağlığını korur.
n n BARBUNYA
n n Barbunya, demir, fosfor ve potasyumun iyi kaynağıdır. Yağ oranı düşüktür, protein ve diyet lifleri içerir. İçeriğindeki fitokimyasallarla kalp hastalıkları başta olmak üzere kronik hastalıkları önlemede yardımcıdır.
n n SOMON
n n Somon balığı, omega-3 yağ asiti içerir, bu içeriğiyle kalp krizi riskini azaltır. Omega 3 yağ asiti aynı zamanda ani kardiyak ölümlere neden olabilecek düzensiz kalp atışlarına karşı koruyucudur, tligriserid düzeyini, kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Bunların yanı sıra Omega-3 çok düşük oranda doymuş yağ ve kolesterol içerir ve iyi bir protein kaynağıdır.
n n
n n TATLI PATATES
n n Bir patatesin koyu sarı renkte olması yüksek oranda iyi bir antioksidan olan beta-karoten içeriyor olması anlamına gelir. Besinlerle alınan Beta-karoten içeren vücutta A vitaminine dönüşecek, yaşlanmanın yavaşlamasına ve bazı kanser türü risklerinin azalmasına yardımcı olacaktır. Tatlı patates aynı zamanda A ve C vitamini, B6 vitamini, potasyum ve posa içermektedir. Patates yağsız dır ve 1 orta boy patates ise 81 kaloridir.
n n SEBZE SULARI
n n Diyette sebze tüketmenin kolay bir yolu olan sebze suları, posa düzeyi biraz düşük olsa da yüksek oranda vitamin ve mineral kaynağıdır. Domates ve sebze sularındaki domates iyi bir antioksidan olan laykopen içerir. Laykopenin kalp krizlerini azaltmada, prostat kanseri gibi bazı kanser türlerinde koruyucu etkisi vardır. Bazı sebze ve domates suları yüksek oranda sodyum içerir bu nedenle düşük sodyumlu çeşitleri tercih edilmelidir.
n n BUĞDAY TOHUMU
n n Buğdayın merkezindeki tohumun büyümesi ve gelişmesini sağlayan kısımdır. Küçük bir buğday tohumu olmasına rağmen yüksek oranda tiamin, folat, magnezyum, fosfor ve çinko kaynağıdır. Ayrıca protein, posa ve biraz yağ içerir.
n n
n n
n