Belevi köyünden Ahmet Taşova, bamyanın kurusunun 1000 TL'den satıldığını belirterek, "Bamya bizim için sarı altın gibi. Çünkü peşin paraya satılıyor ve kolayca paraya çevrilebiliyor. Bir telefon açmanız yeterli, gece-gündüz satışı yapılabiliyor. Kuyumcuyu gece açtıramazsınız ama bamyacı gece bile olsa kapınıza kadar gelip alır." dedi.

Saadet Yılmaz ise sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalarda bamya topladıklarını ve bu sağlık açısından faydalı ürünün bolca tüketilmesini istedi.

Samsun'da Elektrik Kesintileri: 17-18 Eylül 2024 Samsun'da Elektrik Kesintileri: 17-18 Eylül 2024

Yaz boyunca sabah erken saatlerde üreticiler tarafından çiçeğiyle toplanan minik bamyalar, iğne yardımıyla tek tek ipe dizilerek kurumaya bırakılıyor. Bu işlemler geç saatlere kadar sürüyor. Bamyanın özellikle Konya ve Kayseri'de düğünler, mevlitler gibi özel günlerde baş yemek olarak tüketildiğini anlatan AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, "Üreticiler tek tek toplayıp ipe diziyorlar. Çok büyük bir emek var. Bamya neden pahalı? Çünkü toplanması, ipe dizilmesi ve kurutulması oldukça zahmetli." dedi.

Son yıllarda artan maliyetler nedeniyle Afrika'da yetiştirilen bamyaların Amasya'ya getirildiğine dikkat çeken Çaydibi köyünden bamya üreticisi Cemalettin Bak ise, "Piyasada gördüğünüz her bamya Amasya çiçek bamyası değil. Uganda'dan gelen bamyalar bizim buranın bamyasından çok farklı. Bizim bamyalarımız güneş altında toplanıp gölgede kurutuluyor, sarı renk alıyor. Afrika'dan gelenler ise güneşte kurutulup daha esmer ve küçük oluyor, is kokuyor." diye konuştu.

Belevi köyündeki hasat programına AK Parti İl Başkanı Ekrem Toto ve İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin de katıldı.