Samsun Hava Durumu: 4 Kasım Pazartesi İçin Beklentiler Samsun Hava Durumu: 4 Kasım Pazartesi İçin Beklentiler

Samsun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Recep Çakmak’ın yürütücüsü olduğu ve Arş.Gör. Burhan Hükümen’in bursiyer olarak yer aldığı “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretiminde Kullanılan Evirici Ve Çevirici Sistemler İçin Düşük Maliyetli, İzoleli, Yüksek Parazit Bağışıklığı Olan Gerilim Sensörü Tasarımı Ve Prototip Üretimi” başlıklı ARGE projesi TÜBİTAK “1002-A Hızlı Destek Programı” kapsamında desteklenmeye değer bulundu.

Sanayi ve ulaşımda artan enerji ihtiyacı karşılanırken aynı zamanda tedarik edilen enerjinin düşük karbon ayak izine sahip olması, enerji ihtiyacı problemine yönelik üretilecek olan çözümlerin temel ilkesini oluşturmaktadır. Güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrik enerjisinin doğrudan tüketime sunulması mümkün değildir. Yenilenebilir enerji sistemlerinin pek çok noktasında çevirici ve eviriciler kullanılmaktadır. Bu projede artan enerji ihtiyacını karşılamak üzere güneş enerjisinden elektrik üretiminde kullanılan fotovoltaik sistemlerin mevcut elektrik şebekemize entegrasyonu için evirici ve çevirici gibi hassas kontrol gerektiren güç elektroniği devrelerinin kontrolünde kullanılmak üzere düşük maliyetli, izoleli, yüksek parazit bağışıklığı olan gerilim sensörü tasarlanarak prototipi üretilecektir. Proje kapsamında geliştirilecek prototip, hali hazırda endüstride ve akademik çalışmalarda yaygın olarak kullanılan ve ithal edilen sensöre alternatif olarak yerli, beş kat daha düşük maliyetli, yüksek bant genişlikli ve yüksek elektromanyetik girişim bağışıklığına sahip olacaktır.

Proje konusu, 11’inci Kalkınma Planındaki Öncelikli Alanlardan başta Enerji olmak üzere tüm diğer birçok alanlarla ilişkili olup, dışa bağımlılığı azaltma ve yerli ürün geliştirme potansiyeline sahiptir. Bu bağlamda projemiz ülke problemlerine de çözüm bulabilecek bir yapıdadır.
Samsun Üniversitesi, TÜBİTAK projelerindeki başarısını sürekli olarak artırarak araştırma-geliştirme kültürünü akademisyenlere ve öğrencilere kazandırma hedefine her geçen gün daha da yaklaşmaktadır. Bu yönüyle, Samsun Üniversitesi, bilimsel araştırmalara ve inovasyon faaliyetlerine önem veren bir akademik çevrenin gelişimini desteklemektedir.