SAĞIR VE DİLSİZ BİR TOPLUM: GİZLİ HAYATLAR
Samsun’un kırsal bir mahallesinde, iletişim zorluklarıyla yaşam mücadelesi veren bir toplum var. Buradaki çoğunluğunu sağır ve dilsiz bireylerin oluşturduğu mahallede, her evde birden fazla engelli kişi bulunuyor. Yaklaşık 20 haneli bu mahallede, sessiz ama güçlü bir yaşam sürülüyor.
İLETİŞİMDE ZORLUKLAR, YAŞAMDA SÜRÜKLEYİCİ GÜÇ
Mahalledeki bireylerin çoğu, konuşma ve işitme engelleri nedeniyle iletişimde büyük zorluklar yaşıyor. Ancak bu zorluklar, onları birbirlerine daha da yakınlaştırmış. Sosyal hayatın kalbinde, sessizlikle kurulmuş bir dil var. Birbirlerini anlamak için işaret dili ve özel iletişim teknikleri kullanılıyor. Mahalledeki yaşam, sessizliğiyle aslında güçlü bir bağa işaret ediyor.
BU MAHALLEDE HAYAT NASIL İLERLİYOR?
Mahalledeki engelli bireylerin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri, dış dünyadan izole olmuş bir yaşam sürdürmeleri. Ulaşım ve eğitim gibi temel ihtiyaçlar, bazen hayatta kalma mücadelesi haline gelebiliyor. Bununla birlikte, mahalleli arasında güçlü bir dayanışma ve yardımlaşma kültürü hakim. Mahalle sakinleri, yaşadıkları zorlukları birlikte aşmak için bir araya gelerek hayatlarını sürdürüyorlar.
SESSİZ YÜREKLER: MAHALLEDEKİ DAYANIŞMA VE BİRLEŞİK HAYAT
Mahalle sakinleri, kendi içlerinde kurdukları dayanışma ağı sayesinde zorlukları aşmaya çalışıyor. Birbirlerinin ihtiyaçlarına duyarlılık, mahalledeki her bireyi güçlü kılıyor. Sosyal yardımlar ve mahalle içi desteklerle, iletişim engellerine rağmen birlikte güçlü bir toplum oluşturulmuş. Bu mahalle, sessiz ama güçlü bir dayanışma örneği sunuyor.