Samsunlu Mahkun Gerçek Hikayesi! 

Samsunlu Volkan Altun, 13 yıl önce adam yaralama iddiasıyla girdiği cezaevinde yaşadığı değişimle hem ailesine hem de yakın çevresine 'İşte azim bu' dedirtti. 16 yıldır evli olduğu Esra Altun, eşinin cezaevinde bambaşka bir insana dönüştüğünü söyledi. 36 yaşındaki eşinin hikayesinin diğer mahkumlara da örnek olmasını istediğini ifade eden Altun, eşinin değişimini ''Eskiden mektup dahi yazamıyordu, şimdi bir tiyatro oyunu yazdı. Biz de annesiyle beraber o oyunu sahneledik. Eşimle gurur duyuyorum'' cümlesiyle ifade etti. Oğlu Volkan Altun'un cezaevinde yazdığı ''Bu Kafa 1 Lira'' isimli oyunun genel sanat yönetmenliğini yapan Anne Altun ise, ''O yazmaya devam ettikçe, biz de sahneleyeceğiz'' dedi.

İŞLETME FAKÜLTESİ MEZUNU
16 yıllık evliliklerinden, 15 ve 9 yaşlarından iki çocukları olduğunu ve Volkan Altun'un da 13 yıldır cezaevinde hüküm giydiğini kaydeden Esra Altun, ''Eşim cezaevine ilk girdiğinde gönderdiği mektuplarda el yazısı dahi okunmazdı. Kesik kesik yazardı, mektuplarını okumakta zorlanırdım. Bir gün ona açıköğretime yazılalım dedim. Ben askıya aldım ama o ciddiye aldı ve devam etti. İlkokul, ortaokul ve liseyi cezaevindeyken bitirdi. Sonra 'Ben üniversite okuyacağım' dedi. Cezaevinde kendi imkanlarıyla okudu. 4 yıllık işletme bölümünden neredeyse her yıl onur belgesi alarak mezun oldu. Eskiden mektuplarında harflerin yarısı yoktu ama şimdi su gibi İngilizce de konuşuyor. Aynı zamanda çocuk psikolojisi de okudu. Diyanet İşleri'nin sınavlarına da girip birincilikle bitirdi. Oradaki tüm arkadaşlarını da okumaları için teşviklendirdi. Bunu övünmek için söylemiyorum, cezaevinde parmakla gösterilir ve düzeni de sağlayan kişidir. Ben ziyarete gittiğimde de herkesin çok büyük saygısıyla karşılaşırım. Cezaevinden arkadaşlarını ve ailelerini yakınen tanımadım. Onların da hikayelerine üzüldüğüm için hep kaçarım. Kısa süreli olarak eşimin kaldığı cezaevine girip çıkan farklı şehirlerden insanlar ve o mahkumların aileleri bana ulaşıp teşekkür ediyorlar. Mükemmel bir eşe sahip olduğumu söylüyorlar'' diye konuştu.

ORAYI CEZAEVİ OLARAK GÖRMEDİ
Eşi Volkan Altun'un cezaevini, mahkumiyetinden ilk gününden bu yana eğitimhane olarak gördüğünü söyleyen Altun, ''Her zaman 'Burası benim için ceza değil, ıslah evi' der ve şükreder. Üniversiteyi bitirdikten bir kitap yazmaya başladı. Henüz yayınlanmadı, bitmek üzere. Şiirleri var, onları ben derleyip toplayacağım çünkü o kendi kitabıyla ilgileniyor. Ayrıca orada resim yapmaya da başladı. Bütün bunlar çok onur verici şeyler. Daha sonra 'Bu Kafa 1 Lira' isimli tiyatro oyununu yazdı. Ben ve annesi de 7 aylık hazırlıktan sonra oyunu sahneledik. Annesi oyunun genel sanat yönetmeni, ben de oyunda doktor rolünü oynuyorum. 'Bu Kafa 1 Lira', benim için hem bir amaç hem de bir hedef oldu. Ayağa kalkarak yeni bir başlangıç yaptım. Çünkü yıllarca kendi kabuğumda duran birisiydim, şimdi ayaklanıp yürümeye başladım. Eşimin şu an için oyunun sahnelendiğinden haberi yok. Sadece oyun için çalışıldığını biliyor. Ona da sürpriz olacak. Daha sonra gerekli izinleri alıp oyunun videosunu ona izletmeyi planlıyoruz. Hatta cezaevinde mahkumlara da bu oyunu oynamayı istiyoruz'' sözlerini kaydetti.

ÖRNEK BİR AZİM
Esra Altun eşi Volkan Altun'un cezaevinde çok büyük bir değişim yaşadığını ve bundan da mutluluk duyduğunu söyledi. Altun, sözlerini şu şekilde sürdürdü: ''Yıllardır cezaevi durumlarının içindeyim. Ne kadar kendimi uzak tutmaya çalışsam da gözlemliyorum. Cezaevine girince ruhen ve bedenen bozulan insanları biliyorum. Eşimin kötü alışkanlıkları yoktu, orada kötü alışkanlıkları olanları da kendi yanına çekip düzelttiğini biliyorum. Volkan'ın hayatının diğer mahkumlara da örnek olmasını isterim. Çünkü birçok mahkumun oradayken kendisini saldığını düşünüyorum. Ama azim etmek çok farklı bir duygu. Allah tarafından bahşedilmese bile, birisini gördüğü zaman azimleneceğini düşünüyorum. İnşallah diğer mahkumlara örnek olur da onlar da bir şeyler yapma çabasına girerler.''

ANNE ELİ DEĞEN OYUN
5 yıldır Samsun'da tiyatroyla ilgilendiğini ve tiyatro yönetmenliği yaptığını söyleyen anne Emel Altun, ''Oğlumla gurur duyuyorum ve ona çok imreniyorum. Cezaevindeyken ilkokuldan üniversiteye kadar okuması büyük bir başarı. Orada kendisini tamamen mahkum olarak hapsedebilirdi. Ama kadar güçlü durdu ki, cezaevi ortamında kendisini geliştirdi. Okulu bitirdi, bir roman yazdı, bir de bize oyun yazdı. 'Bu Kafa 1 Lira'nın genel sanat yönetmenliğini yaptım. Oyuncu arkadaşlarıma belli etmedim ama adını her duyduğumda içim acıdı. Çok ağır oyunlar da hazırladık ama bunda çok zorlandım. Oğlumun dört duvar arasında yazdıklarının burada hayat bulması beni hep çok duygulandırdı. Volkan cezaevinde ürettikçe biz dışarıda sahnelemeye devam edeceğiz. Cezaevinde kalan çocukları olan aileler de evlatlarına çok destek olmalı. Samsunluların daoyunumuza desteğini bekliyoruz. Önümüzdeki 2 hafta Gazi Sahnesi'nde daha sonra Atatürk Kültür Merkezi'nde ve sezon içinde oyunumuz sahnede olacak'' diye konuştu.

OYUNCUNUN GURURU
Bu Kafa 1 Lira'nın oyuncularından 19 yaşındaki Batuhan Dinç ise, ''2 yıldır amatör olarak tiyatro oynuyorum. Bu oyunda da Deli rolündeyim. Emel Hoca rolü teklif ettiğinde çok sevindim. Çünkü bu oyunun yazarı cezaevinde hayatını boş geçirmemiş, sürekli kitap okuyup okulunu bitirmiş. Ben dışarıdayım ama ben de açıktan okuyorum. O bunu içerideyken yapabilmiş. Oyun yazarımızı bu yüzden örnek alıyorum. Benim için böyle özellikli bir oyunda oynamak çok anlamlı. Cezaevinde dört duvar arasında yazılmış bir oyunu sahneye taşımaktan gurur duyuyorum'' sözlerini kaydetti.

CEZAEVİNDEN SESLİ MESAJ...

Oyuncuların selamın ardından, cezaevindeki oyun yazarı Volkan Altun'un teşekkürü salondakilere sesli mesaj olarak dinletildi. Senaristin, ''Hayatımın yönetmeni annem Emel Altun'a, hayat hikayemin kahramanı eşim Esra Altun'a, başım secdede yüreğim kıyamda teşekkür ederim'' dediği konuşması esnasında salonda duygulu anlar yaşandı.

17 KİŞİLİK EKİP....

Zengin bir adamın para hırsı ve parayla ölümsüzlüğü satın alabileceği düşünmesiyle gelişen olayları anlatan, dram-komedi türündeki ''Bu Kafa 1 Lira'' oyunu 17 kişilik ekip tarafından 7 ay çalışarak hazırlandı.

Zerrin SOMUNCU

Aydın-Denizli Otoyolu Yarın Hizmete Açılıyor: Seyahat Süresi Kısalacak, Ekonomik Kazanç Sağlanacak Aydın-Denizli Otoyolu Yarın Hizmete Açılıyor: Seyahat Süresi Kısalacak, Ekonomik Kazanç Sağlanacak