Samsun Haber Bafra Kaymaklı Lokum, Türk mutfağına ait geleneksel bir lezzettir. İşte bu lezzetli tarif için gerekli malzemeler ve adım adım yapılışı:
Malzemeler:
Hamur İçin:
- 2 su bardağı irmik
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı yoğurt
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı su
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım paket vanilin (isteğe bağlı)
İç Harcı İçin:
- 200 gram tuzsuz beyaz peynir
- Yarım su bardağı çekilmiş ceviz içi
Şerbet İçin:
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı şeker
- Birkaç damla limon suyu
Üzeri İçin:
- Taze kaymak
Yapılışı:
- Öncelikle şerbeti hazırlayın. Su ve şekeri karıştırarak kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 10-15 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Şerbeti ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
- Hamur için, irmik, un, yoğurt, sıvı yağ, su, kabartma tozu ve isteğe bağlı olarak vanilini bir kaba alın. Karışımı güzelce yoğurun. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde açın ve içine beyaz peynir ve çekilmiş ceviz içi karışımını koyun. Hamuru kapatıp yuvarlayarak şekil verin.
- Hazırladığınız hamur toplarını yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. (Yaklaşık 20-25 dakika)
- Fırından çıkan sıcak hamurları ılık şerbete atın ve iyice şerbeti çekmeleri için bekletin.
- Şerbetini çeken hamurları servis tabağına alın ve üzerine taze kaymak ekleyerek servis yapın.
Afiyet olsun!