n

n
n Şeker bayramı yaklaşıyor. Ramazan ayında oruç tutulması, uzun saatler aç kalınması nedeniyle metabolizma yavaşlayabilir. Bayramla beraber yeme düzeninin yeniden değişmesi vücutta sıkıntılara yol açabilir. Bu nedenle dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterilmelidir.
n
n
n
n Sağlıklı yemekler hazırlamaya özen gösterilmeli,
n
n Sofralarınızda hafif, az yağlı yiyecekler, sebzeler ve salatalar bulunmasına özen gösterin. Hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları ,kızartmalar yerine de ızgara türü yiyecekleri tercih edebilirsiniz.
n
n
n
n Öğünlerinizi atlamayın; sık sık yapılan öğünler, metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacak ve besinlerin yağ olarak depolanmasını önleyecektir. Metabolizma hızınızı artırmak ve dengeli beslenmek için günde 3 ana öğün, 2-3 ara öğün tüketilmelidir. Öğün atlanarak uzun süre (4-5 saat ) aç kalınmamalıdır.
n
n
n
n Güne kahvaltı ile başlanmalı;
n
n Kahvaltınızda peynir, süt, zeytin, söğüş salata, yumurta, açık şekersiz çay veya taze sıkılmış meyve suyu, kepekli ya da esmer ekmek gibi yiyecekler tercih edilmelidir. Hamur işlerini fazla tüketmemeye özen gösterilmelisiniz.
n
n
n
n Su tüketimine dikkat edilmeli,
n
n Günlük yetersiz miktarda su alımı kişide halsizlik, bağ ağrısı, böbreklerde sorunlara yol açabilir. Bu nedenle sahur, iftar ve sonrasında 2-2,5 lt su içilmesine özen gösterilmelidir.
n
n
n
n
n
n Yemeklerinizin yanında salata yemeye dikkat edilmeli, Sofranızda salata bulunması hem öğünlerinizin posa içeriğini artıracak, hem uzun sure doygunluk sağlayacak hem de su ihtiyacınızın bir kısmını karşılayacaktır.
n
n
n
n Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı, Fazla yağlı, kızartma, kavurma gibi yiyecekler yerine ızgara, fırın ya da haşlama gibi besinler tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra yemek süresi uzatılmalı ve besinler çok çiğnenmelidir.
n
n
n
n Şeker, çikolata tüketimine dikkat edilmeli,
n
n Bayram gezmelerinizde heryerde değil bir kaç evde ikramlara evet demeye çalışın. Eğer gittiğiniz misafirliklerde ev sahiplerinin ısrarlarıyla karşılaşırsanız ‘Birazdan alacağım’ diyebilirsiniz.
n
n
n
n Hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli, Kadayıf, lokma, baklava gibi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da meyve tatlıları tercih edilmelidir. Sütlü tatlılar hem besin değeri yönüyle hem kalorisin düşük olması nedeniyle sağlıklı bir seçim olacaktır.
n
n
n
n Şeker bayramınız kutlu olsun. Sağlıklı, mutluluk, huzur ve barış dolu nice bayramlara..
n