Sigara ve Alkole Yeni Zam: TBYD Başkanı Erol Dündar Açıkladı! Sigara ve Alkole Yeni Zam: TBYD Başkanı Erol Dündar Açıkladı!

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi ve Obezite Uzmanı Op. Dr. Kerim Güzel, Dünya Sağlık Örgütünün verilere göreTip 2 şeker hastalığının giderek arttığını kaydetti.

Hastalığın ölümcül komplikasyonları başlı başına bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade eden Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi ve Obezite Uzmanı Op. Dr. Kerim Güzel, Tip 2 şeker hastalığının mutlaka tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Şeker hastalığı tüm organları etkilediğini belirten Op. Dr. Kerim Güzel, "Şeker hastalığı sinsi şekilde ilerlemektedir. Ayrıca şeker hastalığı ve neden olduğu problemleri çözmek için daha fazla ilaç ve tedavi uygulanması ve giderek artan sağlık harcamaları ise ülkelerin ekonomisine büyük yük getirmektedir. Şeker hastalığı mutlaka komplikasyonlar gelişmeden tedavi edilmelidir" dedi.

İLAÇ VE İNSÜLİNDEN KURTULUN
Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kerim Güzel, tedavide ilk adımın diyet ve egsersiz olduğunu vurgulayarak, "İlk adım tedavisi yetersiz ise pankreasın daha fazla insülin üretmesini tetikleyen, ve insülinin daha çok işe yaramasına yardımcı olan, karbonhidratların bağırsakta emilimini azaltan yada karaciğerde şeker üretimini azaltan ilaçlar hastaya verilir. Ancak ilaçlara rağmen ve yaşam tarzı değişiklerine rağmen kan şekeri kontrolsüz ise o zaman insülin tedavisine geçilir. Son zamanlarda obezite cerrahisindeki başarılar ve gelişmeler tip 2 diyabetin cerrahi tedavisi için umut olmuştur. Bu ameliyatlar tamamen kapalı (laporoskopik) yapılmaktadır. Bu ameliyatlar tip 2 şeker hastalığının tedavisinde ilaçlardan daha etkilidir ve hasta kullandığı ilaçları ve insülini bırakmaktadır. Bu ameliyatları obezite ameliyatlarından farklı tutmak gerekir. Bu ameliyatlar yeni ameliyatlar değildir. Bir kısmı 1970lerden beri yapılmaktadır. Yalnız laporoskopik cerrahinin gelişimi ile daha fazla yapılır hale gelmiştir" diye konuştu.

BÜYÜK ORANDA BAŞARI SAĞLANIYOR
Op. Dr. Kerim Güzel sözlerine şöyle devam etti: "Bu ameliyatlarda amaç yiyeceklerin bir an önce ince bağırsağın ileum kısmına ulaştırılmasıdır. Ve ince bağırsakta özelliklede ileum da sindirim sırasında salınan GLP_1 hormonunu aktive etmekten geçmektir. Bu hormon pankreastan insülin üretimini artırmakta ve periferdeki insülin direncini kırmaktadır. Ayrıca, pankreasta insülin üreten hücrelerin arttırır böylelikle de kan şekeri normale gelir.Cerrahi tedavi insülin duyarlılığını artırdığı için diyabet süresi daha kısa olan ve insülin rezervi daha yüksek olan kişilerde başarı daha yüksektir. Hatta başarı yüzde yüze yakındır. Normalde bu ameliyatlardaki başarı oranı yüzde 85 ile 95 arasında değişmektedir. Yeni başlamış diyabet ve yeni insüline başlamış hasta için cerrahi tedavi başarısı yüzde yüze yakındır. Ameliyatların tamamı laporoskopik yapılmakta ve dünya standartlarında tedavi sunmaktayız. Şu ana kadar yaptığımız tüm hastalarda ilaçlar kesildi ve insülin kullanan hastamız yok."