Çöplerinizi hiç düşündünüz mü? Gelin şimdi biraz düşünelim? Siz çöp kutusuna veya geri dönüşüm kutusuna attıktan sonra bu atıklar ne oluyor? Çöp depolama sahasını boyladıktan sonra acaba bu atıklar sihirli bir şekilde yok mu oluyor? Tabi ki HAYIR…
Satın aldığının tüm ürünlerin üretiminde kullanılan tüm kaynakları ve onun paketlerini bir düşünün? TÜİK verilerine göre 2018 yılında Türkiye'de çöplerin yalnızca %9,8'i geri dönüşüme gönderilmiştir. Oysa ki günlük kişi başı oluşan atık miktarı ortalama 1,5 kg'dır. Durum böyle olunca geri dönüşüm haricindekiler ile hem doğa hem insanoğlu mücadele etmeye devam etmektedir. Geri dönüşüm harikadır ama maalesef yeterli değildir. Yapabileceğimiz en iyi şeylerin daha az satın almak, bilinçli satın almak ve mümkün mertebe az atık çıkartmak olduğu ortadadır.
Doğanın mücadelesini anlamak için dramatik bir bilgi paylaştıktan sonra sıfır atık için uygulama örneklerini vermeye başlayacağım.
RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi'nin ''Karadenizde Mikroplastik Seferleri'' adında yakın zamanda yürüttüğü bir araştırmanın verilerine göre mikroplastik Karadeniz'de besin zincirine büyük ölçüde karışmış durumda. Hamsilerin %20'si, istavritlerin %13'ü, palamutların %50'si, zarganaların %10'u, lüferlerin %12'si, mezgitlerin %10'u ve barbun balıklarının yaklaşık %20'sinin midesinde plastiğe rastlandı.
İşte tam da bu yüzden ''Azalt, Tekrar Kullan, Geri Dönüştür'' listesinde geri dönüşüm en sonda yer alır. Bizi sadece geri dönüşüm kurtarmayacaktır. İlk savunma hattımız değil son çaremiz olmalıdır. Nihai hedef: SIFIR ATIK
Bu bilgiler çerçevesinde gelin şimdi günlük hayatımızda basit bir şekilde uygulayabileceğimiz örnek sıfır atık uygulamaları serimize başlayalım…
Ana felsefemiz Sıfır atık, Doğal Yaşam, Minimalizm…
*Pipetlere Hoşçakal Deyin?
Türkiye'de her gün milyonlarca plastik pipet kullanılıyor. Ve bir çoğu da kontrolsüz bir şekilde doğada sahilde, denizde doğal dengemizi bozmakta. Yapabileceğimiz en kolay şey içeceğimizi sipariş ederken ''Pipet İstemiyorum'' diye belirtmek. Eğer pipetle içmek hoşunuza gidiyorsa tekrar kullanılabilen paslanmaz çelik veya cam gibi pipet çeşitlerini kullanabilirsiniz.
*Kullan-At Kahve Bardakları
Kahve bardakları masum kağıt bardaklar olarak görülür ama aslında içleri plastikle kaplıdır. Bu yüzden de geri dönüşümü neredeyse imkansızdır. Özellikle bu bu bardakların kapağı 6 numaralı plastiktir. 6 numaralı plastik bilinen bir kanserojen maddedir ve geri dönüştürülmez. Bu sebeplerle kahve almaya kendi Termos Bardağınızı götürmek atığı daha oluşmadan kontrol altına almak için en kısa çözüm önerisidir.
*Su Şişeleri
Dünya çapında her dakikada 1 milyon plastik şişe tüketiliyor. Plastik petrolden yapılıyor. Hatta yarım kiloya yakın plastik üretmek için 83 litre su tüketilir. Bu da su şişesindeki 1 litre suyu şişelemek için 3 litre su kullanıldığı anlamına geliyor. Lütfen tek kullanımlık su şişesi alışkanlığınızı bir kenara bırakın ve çok kullanımlık bir su şişesi edinin. Sayısız seçeneği var, dayanıklı olduğu için ben çelik olanı öneriyorum.
Birkaç tane su şişesi alın doldurup dolaba koyun, her sabah birini yanınıza alın.
Bir alışkanlığınız olsun; evden çıkmadan önce şunu tekrar edin ''Cep telefonu, cüzdan, su, anahtar''
İçi dolu bir şişeyi yanınızda taşımak için çantanız yoksa çelikten paslanmaz cep şişelerini öneririm. Bunları yaparken tuhaf bakışlarla karşılaşabilirsiniz. Çokta kafanıza takmayın.
Normal davranarak kimse dünyayı değiştiremez.
NOT: Günlük yaşamda sıfır atık uygulamaları için serimiz haftaya devam edecek…