Emekli Ne Kadar Zam Alacak? İşte Temmuz Zammı Detayları

Emekli maaşları, 6 aylık enflasyon oranına göre zamlanıyor. TCMB piyasa katılımcıları anketine göre, emekliler yüzde 25,81 oranında zam alacak. Finansal Kurumlar Birliği'ne göre ise bu oran yüzde 26,61 olacak. Bu zam oranı kök maaşlara uygulanacak.

Enfilasyon

Samsun’a 10 yeni tramvay alımı için imzalar atılıyor Samsun’a 10 yeni tramvay alımı için imzalar atılıyor

Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Piyasa Katılımcıları Anketi tahmini üzerinden hesaplandığında:

  • Kök maaşı 10 bin lira olan bir emeklinin maaşı 12 bin 581 lira olacak.
  • 15 bin lira olan emekli maaşı 18 bin 871 lira olacak.
  • 20 bin lira olan emekli maaşı 25 bin 162 liraya yükselecek.

Finansal Kurumlar Birliği tahminine göre ise maaşlar şu şekilde gerçekleşecek:

  • 10 bin lira olan bir emeklinin maaşı 12 bin 661 lira olacak.
  • 15 bin lira olan emekli maaşı 18 bin 991 lira olacak.
  • 20 bin lira olan emekli maaşı 25 bin 332 liraya yükselecek.

Memur Zam Oranı Ne Kadar Olacak?

Memur ve memur emeklisi maaşlarına yapılacak zam oranı, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının toplamı üzerinden hesaplanıyor. Memurlar, yılın ilk altı ayında toplu sözleşme ile yüzde 15 zam almıştı. Toplu sözleşme gereği, ilk altı aydan doğacak enflasyon farkını da almaları gerekecek. Dolayısıyla altı aylık enflasyonun yüzde 15'i aşan bölümü enflasyon farkı olarak maaşlara yansıyacak. Ayrıca memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmeden doğan ikinci altı ay için yüzde 10'luk zam hakkı bulunuyor.

Memur Maaşları Kaç Lira Olacak?

Haziran enflasyonu yüzde 2,52 olarak açıklanırsa memurun enflasyon farkı yüzde 9,4 olacak. Zam oranı ise yüzde 20,35 olarak gerçekleşecek. Bu senaryoda en düşük memur maaşı 39 bin 544 lira olacak. En düşük memur emekli maaşı ise 17 bin 739 liraya yükselecek.

Finansal Kurumlar Birliği'nin yüzde 3,17'lik tahmini gerçekleştiği takdirde ise enflasyon farkı yüzde 10,10, zam oranı ise yüzde 21,11 olacak. Böylece en düşük memur maaşı 39 bin 797 liraya çıkacak. En düşük memur emeklisi maaşı ise 17 bin 853 lira olarak gerçekleşecek.

Zamlar Ne Zaman Yatırılacak?

Emeklilerin Temmuz ayında alacakları maaş zammı, emekli maaşlarının yatırıldığı tarihlerde hesaplarına yansıtılacak. Memurların maaş zammı ise Temmuz ayının ilk maaş ödemelerinde hesaplarına yansıtılacak.

Zamlar Yeterli Mi?

Emekli ve memurların alacakları maaş zammı, enflasyon rakamlarını karşılayacak mı merak konusu. Son aylarda artan enflasyon oranları göz önüne alındığında, zam oranlarının yeterli olup olmadığı tartışılıyor.